Din cuprinsul articolului
Anticoncepționalele orale sunt medicamente menite să împiedice obținerea unei sarcini, atâta vreme cât sunt folosite. După ce renunți la ele, dacă nu există vreo altă problemă la mijloc, în termen de 3-6 luni, uneori chiar și din prima lună, poți rămâne însărcinată cu ușurință. Și totuși, încă persistă mitul că anticoncepționalele ar afecta fertilitatea, mai ales dacă sunt luate pe termen lung, timp de câțiva ani.
Aflăm dacă este sau nu adevărat acest lucru de la dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate.
Legătura dintre anticoncepționale și infertilitate
Deși se vehiculează intens pe rețelele sociale mitul conform căruia anticoncepționalele – prin prisma faptului că au în compoziție hormoni sintetici – ar duce la infertilitate, adevărul este că nu există nicio legătură între aceste medicamente care te protejează de o sarcină nedorită și problemele de fertilitate.
Ba din contră, în urma unui studiu care a investigat această ipoteză a reieșit că folosirea anticoncepționalelor orale combinate (estrogen și progesteron) pentru o perioadă de peste 3 ani ar duce chiar la îmbunătățirea fertilității, deoarece ameliorează simptome ale unor afecțiuni ginecologice care împiedică obținerea sarcinii, cum ar fi endometrioza.
Totuși, există un aspect care, foarte probabil, a stat la baza nașterii mitului privind anticoncepționalele și infertilitatea. Și anume faptul că, odată ce renunți la anticoncepționale, e nevoie de un anumit interval pentru ca organismul să se adapteze noii situații.
Cu alte cuvinte, folosirea metodelor contraceptive și apoi renunțarea la acestea duc la o „amânare” a fertilității, pe o anumită perioadă, în funcție de tipul de contracepție. Chiar dacă au un mod de utilizare diferit, scopul lor este același: să influențeze nivelul hormonal astfel încât să prevină ovulația, să inhibe dezvoltarea foliculară și secreția gonadotropinei, adică „hormonul sarcinii”.
Spre exemplu, în cazul femeilor care folosesc injecția contraceptivă, revenirea la fertilitatea „normală” poate dura aproximativ un an.
Pe de altă parte, cea mai scurtă „amânare” a fertilității este în cazul utilizării contraceptivelor orale combinate sau a steriletului pe bază de cupru sau hormonal, al căror efect dispare în câteva săptămâni (maximum 2-3 luni), femeia putând să rămână însărcinată chiar din prima lună de la renunțarea la aceste metode contraceptive.
Ce probleme ies la suprafață când nu mai iei anticoncepționale
Vinovate de infertilitate sunt multe probleme – sindromul ovarului polichistic, fibromul uterin, endometrioza, adenomioza, hiper sau hipotiroismul, trompele înfundate (hidrosalpinx), bolile autoimune sunt doar câteva dintre acestea –, dar anticoncepționalele nu se regăsesc pe această listă.
Totuși, există posibilitatea ca anticoncepționalele să mascheze astfel de patologii care afectează fertilitatea. Spre exemplu, menstrele neregulate sunt normalizate cu anticoncepționale, dar odată ce renunți la ele, ai putea descoperi că, de fapt, erau un simptom al endometriozei sau al sindromului ovarului polichistic.
Așadar, câtă vreme iei anticoncepționale sau folosești alt tip de contraceptive, poate părea că totul este în regulă, mai ales dacă nu mergi periodic la medic pentru control. Însă „dedesubt” se pot ascunde astfel de probleme de existența cărora nici nu știi, pentru că simptomele lor specifice sunt ameliorate tocmai de folosirea anticoncepționalelor. Iar odată ce renunți la ele, automat nu mai beneficiezi de efectul lor benefic asupra simptomelor.
Și mai este un aspect de reținut! În general, femeile care iau anticoncepționale automat renunță la ideea ca partenerul să folosească prezervativ, pentru că nu mai văd rostul acestuia. Însă prezervativul este atât o metodă de prevenire a sarcinii, cât și a eventualelor boli cu transmitere sexuală.
Boli precum chlamydia sau gonoreea ori infecții cu mycoplasma sau ureaplasma netratate afectează indubitabil fertilitatea.
Dacă ai renunțat la anticoncepționale și nu rămâi însărcinată…
Sfatul meu este să te adresezi unui specialist în infertilitate atunci când trece mai mult de un an de când ai renunțat la anticoncepționale și nu reușești să rămâi însărcinată pe cale naturală, dacă ai vârsta sub 35 de ani. Dacă ai peste 35 de ani, recomandarea mea este să nu aștepți mai mult de 3-6 luni, pentru că fiecare lună vine cu riscul scăderii abrupte a rezervei ovariene.
Adresează-te medicului dacă, după renunțarea la anticoncepționale, te confrunți cu menstre neregulate, rare, absente, dureroase, abundente, prelungite.
Cu cât problema este descoperită și tratată mai devreme, cu atât șansele de a obține o sarcină sunt mai mari, iar complicațiile și implicit costurile – mai mici.