Categories: Stil de viaţă

Adevărul ascuns despre uleiul de măsline. De ce ne sfătuiește nutriționistul Cristian Mărgărit să nu îl folosim niciodată la gătit

Pe lângă faptul că este atât de lăudat și prezent, uleiul de măsline are și niște secrete bine ținute sub preș.

Nutriționistul Cristian Mărgărit atrage atenția că uleiurile de măsline extravirgin și virgin sunt foarte sensibile la temperatură și nu ar trebui folosite niciodată la gătit ci folosite doar în formă crudă. În special când pui puțin ulei de măsline în tigaie, el va fi foarte repede încălzit peste punctul la care valoarea nutritivă îi este afectată și poate chiar să devină toxic.

Despre falsificarea sa pe scara larga stim. Ori este facut din uleiuri ieftine (de soia) colorate si aromate artificial, ori te trezesti cu ulei din resturi etichetat drept „extravirgin”… din pacate chiar si cei mai buni si cinstiti producatori dau pentru uleiurile lor intervale destul de largi privind continutul si tipul grasimilor continute. Deja la continutul de antioxidanti si alti fitonutrienti pretiosi nu exista nici o evaluare, nu mai vorbim de garantie a continutului. In mod natural proportia acizilor grasi din uleiul de masline variaza in functie de soi, regiune, temperaturile din anul culturii respective.

Grasimile polinesaturate din uleiul de masline

A fost o vreme cand grasimile polinesaturate erau considerate solutia pentru sanatate. Timpul a trecut si parerea oamenilor de stiinta s-a schimbat: din cauza ca sunt instabili, acizii grasi polinesaturati provoaca si agraveaza bolile cardiovasculare in loc sa le previna si sa le vindece atunci cand sunt consumati in cantitati mari in detrimentul celorlalte tipuri de grasimi. Uleiul de masline este foarte instabil, continant un procent mare de grasimi polinesaturate.

Continuarea pe cristianmargarit.ro. 

Recent Posts

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

9 minute ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

39 de minute ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

o oră ago

Ce pensie primești dacă nu ai muncit o zi în viața ta: Indemnizația socială minimă crește din 2025

Ce pensie primești dacă nu ai muncit o zi în viața ta. Indemnizația socială minimă…

2 ore ago

Motivul pentru care cetățenii din Norvegia și Suedia sunt îndemnați să-și scoată banii de pe card și să aibă mereu în numerar

Suedia și Norvegia, două dintre cele mai avansate țări digital, au surprins recent anunțând că…

3 ore ago

Boala virală care amenință să declanșeze o pandemie mai gravă decât COVID-19. A ucis deja peste 1000 de oameni

Agențiile de sănătate avertizează, în legătură cu o posibilă pandemie: peste 1.000 de morți și…

3 ore ago

Citeste si: