Din cuprinsul articolului
Adevăratul motiv pentru care ești obosit tot timpul. Specialiștii în sănătate avertizează că starea de oboseală ar putea fi un semnal de alarmă al deficienței de vitamina B12, o vitamină esențială pentru menținerea sănătății sistemului nervos și prevenirea anemiei.
Senzația de oboseală este adesea asociată cu tulburarea somnului sau stresul la locul de muncă, dar NHS a avertizat că senzația de somn ar putea semnala deficiența de vitamina B12.
Adevăratul motiv pentru care ești obosit tot timpul. Nu are legătură cu lipsa somnului
Vitamina B12, împreună cu acidul folic, îndeplinesc câteva funcții importante în organism, cum ar fi menținerea sănătoasă a sistemului nervos și formarea globulelor roșii. De asemenea, poate ajuta la prevenirea anemiei, care provoacă o lipsă de energie și oboseală extremă.
„Anemia cu deficit de vitamina B12 apare atunci când lipsa vitaminei B12 sau a acidului folic determină organismul să producă globule roșii anormal de mari care nu pot funcționa corect”, atenționează NHS.
Celulele roșii din sânge transportă oxigen în jurul corpului folosind o substanță numită hemoglobină.
„Anemia este termenul general pentru a avea fie mai puține globule roșii decât în mod normal, fie pentru a avea o cantitate anormal de scăzută de hemoglobină în fiecare globule roșie”, subliniază organismul de sănătate.
Simptome comune ale deficitului de vitamina B12
Există o serie de semnale roșii care pot apărea dacă cineva are o deficiență de vitamina B12, acestea includ:
- Oboseală extremă
- Lipsa de energie
- Furnicături și înțepături
- O limbă dureroasă și roșie
- Ulceratii bucale
- Slabiciune musculară
- Probleme cu vederea
- Probleme psihologice, variind de la depresie ușoară sau anxietate până la confuzie și demență
- Probleme de memorie, înțelegere și judecată
Unele dintre aceste simptome pot apărea și la persoanele care au o deficiență de vitamina B12 sau folat, dar care nu au dezvoltat anemie.
Cauzele deficitului de vitamina B12
În timp ce deficiența de vitamina B12 și de acid folic sunt mai frecvente la persoanele în vârstă, există o serie de probleme care pot provoca, de asemenea, această afecțiune.
Cea mai frecventă cauză a deficitului de vitamina B12 este anemia pernicioasă. Acesta este momentul în care sistemul imunitar atacă celulele sănătoase din stomac, împiedicând organismul să absoarbă vitamina B12 din alimente. Unii oameni dezvoltă deficiența ca urmare a incapacității de a obține suficientă vitamina B12 din dieta lor.
Acest lucru se poate întâmpla celor care consumă o dietă vegană și nu iau suplimente de vitamina B12 sau mănâncă alimente îmbogățite cu vitamina B12.
- O dietă care include carne, pește și produse lactate oferă de obicei suficientă vitamina B12, dar persoanele care nu consumă în mod regulat aceste alimente pot deveni deficitare.
- Anumite medicamente, inclusiv anticonvulsivante și inhibitori ai pompei de protoni, pot duce, de asemenea, la un deficit de vitamine esențiale.
Este recomandat să vizitați un medic de familie dacă aveți simptome de anemie cu deficit de vitamina B12 sau folat.