Balonarea de dupa masa ne da batai de “cap” multora dintre noi. De la disonfortul fizic, la faptul ca hainele purtate nu ascunda burtica balonata, toate ne-am confruntat, la un moment dat, cu senzatia de “prea plin”. Dar care sunt cauzele acesteia?
1. Mancam prea repede
Multi dintre noi sufera de “boala omului grabit”. Ne grabim sa plecam la scoala, la serviciu, la intalnire, si tot asa mai departe. Dar la masa nu ar trebui sa fim repezite! Mestecatul alimentelor pe indelete este esential pentru o digestie buna si, implicit, la eliminarea pericolului de balonare.
Totodata, intre aperitiv si felul principal ar trebui sa existe aproximativ 30 de minute distanta pentru a preveni disconfortul abdominal. Fiti atente si la starea pe care o aveti in timpul mesei. O stare de nervi ne face sa mancam mai repede, fara sa ne dam seama. Asadar, mestecati lent!
Uneori nu putem face prea multe pentru a scăpa de senzaţia de balonare. De exemplu, multe femei (85%, potrivit specialiştilor Clinicii Mayo din SUA) trec prin această stare înaintea menstruaţiei, ca urmare a modificărilor hormonale ce provoacă retenţia apei în ţesuturi. Tot ce pot face femeile pentru a atenua balonarea premenstruală este să mănânce mai puţin sărat sau să recurgă la contracepţia orală, care echilibrează nivelul hormonilor şi reduce retenţia de apă. Însă, în majoritatea cazurilor, balonarea este consecinţa unor obiceiuri nesănătoase, care pot fi corectate.
Continuarea pe Lyla.ro
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…