Sari la conținut

Adevărat sau fals? Concepții greșite despre antidepresive

Medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Oamenii de știință au descoperit pilula care distrug tumorile solide canceroase

Adevărat sau fals? 5 concepții greșite despre antidepresive. Oamenii trec frecvent printr-un episod depresiv în timpul vieții.  Acest lucru înseamnă că problema tratamentului este crucială. Cu toate acestea, antidepresivele sunt înfricoșătoare și trezesc multă neîncredere.

FALSE. Antidepresivele au diferite mecanisme de acțiune. Serotonina contribuie la acest lucru, dar sunt departe de a fi singure. Despre efectul antidepresiv știm încă foarte pușin, iar alegerea unui anumit medicament rămâne empirică.

„Serotonina contribuie la acest lucru, dar este departe de a fi singura. Efectul antidepresiv este produs de o cascadă de evenimente în creier despre care știm încă foarte puțin. Alegerea unui anumit medicament rămâne empirică și insuficient de științifică”, spune profesorul Pierre-Michel Llorca, șeful departamentului de psihiatrie de la Spitalul Universitar din Clermont-Ferrand. 

Sunt cu mai puțin eficiente decât efectul placebo. ADEVĂRAT în majoritatea cazurilor.

Un studiu realizat pe un număr foarte mare de persoane (73.000) tratate în perioada 1979-2016, arată că unii dintre ei își văd starea ameliorată de substanța activă antidepresivă, iar alții în principal de efectul placebo al medicamentului (sursa 1).

„Este adevărat că antidepresivele sunt mai eficiente decât placebo într-un număr limitat de cazuri, 15% conform evaluării autorităților sanitare americane, dar sunt semnificativ mai eficiente în formele cele mai severe ale bolii”, spune profesorul Llorca.

Prin urmare, acestea nu sunt indicate, cel puțin în primă instanță, în cazul tulburărilor depresive clasificate ca fiind ușoare până la moderate, ceea ce recomandă și Înalta Autoritate Franceză de Sănătate (HAS).

Antidepresivele sunt mai eficiente decât psihoterapia în tratarea depresiei

FALS. Psihoterapia este la fel de eficientă sau mai eficientă decât antidepresivele pentru formele ușoare până la moderate de tulburări depresive. De fapt, este recomandat ca tratament de primă linie. Psihoterapia și antidepresivele sunt adesea combinate pentru formele severe. Dificultatea este de a găsi profesioniștii potriviți, pregătiți în psihoterapie și, uneori, de a avea mijloacele de a plăti pentru consultațiile lor. Sistemul MonPsy permite acum pacienților să beneficieze de maximum opt ședințe pe an, acoperite de sistemul de asigurări de sănătate pentru aceste forme de suferință psihologică.

 

Vă puteți da seama destul de repede dacă tratamentul funcționează
ADEVĂRAT. Efectul medicamentului asupra durerii morale, a încetinirii și a tuturor semnelor unei tulburări depresive, care variază de la o persoană la alta, poate fi observat după 2 până la 3 săptămâni de tratament cu un antidepresiv clasic.

Ketamina, care are efect imediat, este rezervată depresiei rezistente. După 7 până la 10 zile, pot fi observate primele semne ale acestor efecte pozitive, putându-se observa deja mici schimbări în starea de spirit.

La 3 săptămâni, este necesară o reevaluare pentru a rafina doza în funcție de posibilele efecte nedorite, deoarece eliminarea moleculei poate fi diferită, prea rapidă sau nu suficient de rapidă, de la o persoană la alta.

Tratamentul este lung. Cât timp durează să funcționeze?

ADEVĂRAT. În cazul depresiei, creierul funcționează mai prost. Antidepresivele îmbunătățesc neuroplasticitatea, adică capacitatea creierului de a se schimba. Această restaurare funcțională îmbunătățește capacitățile de învățare și memoria, dar durează ceva timp… între 6 și 8 luni după dispariția simptomelor, adică 8-10 luni de tratament în total, potrivit Sante Magazin.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel