Din cuprinsul articolului
Chipsurile sunt gustarea ideală şi la îndemână preferate de copii, dar și de adulți. Însă medicii atrag atenţia că sunt extrem de nocive pentru corpul nostru.
Jurnalistul Dragoș Pătararu enumeră principalele motive pentru care ar trebui evitat consumul de chipsuri şi a făcut un top cu brandurile care conțin cele mai puține substanțe dăunătoare pentru corpul nostru.
Din ce sunt făcute, de fapt, chipsurile?
Jurnalistul a atras atenția asupra ingredientelor din chipsurile comerciale și subliniază efectele negative pe care acestea le au asupra sănătății. El a făcut referire la opiniile unui expert britanic în domeniul sănătății și al științei, care a tras un semnal de alarmă privind riscurile consumului acestor produse.
„E e ca și când ai bea anual 5 litri de ulei”
În Regatul Unit, a spus jurnalistul, se consumau anual 6 miliarde de pungi de chipsuri, adică aproximativ 100 de pungi pe cap de locuitor pe an. Totodată, nu este vorba doar despre ulei, ci și despre cantitățile mari de sare, zahăr, grăsimi și alte ingrediente dăunătoare. În anii ’70, astfel de gustări erau văzute doar ca un moft.
Britanicii consumau 6 miliarde de pungi de chipsuri pe an, altfel spus, 100 de pungi pe om pe an. Însă nu e vorba doar despre ulei, ci și despre sare, zahăr, grăsimi și alte minuni. În anii ’70, aceste gustări erau doar un soi de moft”, a explicat Pătraru în cadrul emisiunii „Starea Sănătății”, difuzată pe YouTube.
Cum apare „explozia de arome”
Jurnalistul a explicat că industria a urmat un principiu simplu: atunci când pui în gură ceva sărat și crocant, apare o explozie de arome. Dacă adaugi și grăsimi, rezultatul o senzație irezistibilă, care se datorează stimulării nervului trigemen, un nerv complex cu acțiune motorie și senzorială.
Citeşte continuarea AICI.