Sari la conținut

Adevăr sau mit: din ce sunt făcute, de fapt, chipsurile? Jurnalist celebru: „E ca și cum ai bea 5 litri de ulei”

chipsuri
Sursa: Unsplash

Chipsurile sunt gustarea ideală şi la îndemână preferate de copii, dar și de adulți. Însă medicii atrag atenţia că sunt extrem de nocive pentru corpul nostru.

Jurnalistul Dragoș Pătararu enumeră principalele motive pentru care ar trebui evitat consumul de chipsuri şi a făcut un top cu brandurile care conțin cele mai puține substanțe dăunătoare pentru corpul nostru.

Din ce sunt făcute, de fapt, chipsurile?

Jurnalistul a atras atenția asupra ingredientelor din chipsurile comerciale și subliniază efectele negative pe care acestea le au asupra sănătății. El a făcut referire la opiniile unui expert britanic în domeniul sănătății și al științei, care a tras un semnal de alarmă privind riscurile consumului acestor produse.

Dragoș Pătraru a explicat că, potrivit expertului britanic, consumul zilnic al unei pungi de chipsuri este echivalent cu a bea anual 5 litri de ulei, dar nu vorbim despre ulei de măsline extravirgin. Expertul a mai menționat că, la acea vreme, unul din trei copii englezi consuma zilnic o pungă de chipsuri.
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

„E e ca și când ai bea anual 5 litri de ulei”

În Regatul Unit, a spus jurnalistul, se consumau anual 6 miliarde de pungi de chipsuri, adică aproximativ 100 de pungi pe cap de locuitor pe an. Totodată, nu este vorba doar despre ulei, ci și despre cantitățile mari de sare, zahăr, grăsimi și alte ingrediente dăunătoare. În anii ’70, astfel de gustări erau văzute doar ca un moft.

„Dacă mănânci zilnic o pungă cu chipsuri e ca și când ai bea anual 5 litri de ulei și nu se referea la ulei de măsline extravirgin. La acea vreme, unul din trei copii englezi consuma zilnic o pungă de chipsuri.

Britanicii consumau 6 miliarde de pungi de chipsuri pe an, altfel spus, 100 de pungi pe om pe an. Însă nu e vorba doar despre ulei, ci și despre sare, zahăr, grăsimi și alte minuni. În anii ’70, aceste gustări erau doar un soi de moft”, a explicat Pătraru în cadrul emisiunii „Starea Sănătății”, difuzată pe YouTube.

Cum apare „explozia de arome”

Jurnalistul a explicat că industria a urmat un principiu simplu: atunci când pui în gură ceva sărat și crocant, apare o explozie de arome. Dacă adaugi și grăsimi, rezultatul o senzație irezistibilă, care se datorează stimulării nervului trigemen, un nerv complex cu acțiune motorie și senzorială.

În limba engleză, această senzație este numită „mouthful”. Iar cu cât senzația este mai intensă, cu atât dorința de a o repeta devine mai puternică.

Citeşte continuarea AICI.

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel