Din cuprinsul articolului
Acuzații grave aduse Spitalului Colțea, „una dintre cele mai moderne unități sanitare din România”, după cum este prezentat pe site-ul oficial. Totuși…
Renovat relativ recent, Spitalul Colțea din București, locul în care ajung anual mii de pacienți, „este una dintre cele mai moderne unități sanitare din România” – scrie pe site-ul de prezentare.
Chiar dacă din exterior se vede frumos iar noaptea este luminat superb, problemele din interior sunt mari și multe.
Un medic a povestit pentru Jurnalul cât de multe lucruri absolut necesare lipsesc din acest spital. Marian Stamate spune că a trebuit să găsească sponsori, ca să poată avea hârtia pe care o folosește la intrarea în sala de tratament.
Medicul Marian Stamate este doctor în științe medicale și are specialitatea ORL. Lucrează în Spitalul Colțea și nu a ezitat să vorbească despre problemele din unitățile medicale.
Spune că toți suntem datori să aducem în atenție lipsurile, pentru că fiecare dintre noi ajunge, la un moment dat, într-un spital.
Revolta medicului ORL-ist a pornit de la faptul că șefii spitalului au anunțat că intenționează să cumpere tablete și telefoane mobil pentru medici. Spune că nu de asta au nevoie.
„Nu poți cumpăra tablete când în spital nu este hârtie igienică. Nu se șterge nimeni la fund cu tableta. Au anunțat la una dintre ședințe că vor să cumpere telefoane mobile pentru medici și mi se pare inutil.
Noi nu avem echipamentele necesare diagnosticării și tratării pacienților. Ne trebuie endoscoape, instrumentar chirurgical, lămpi de examinare. Nu avem hârtia pe care ar trebui să o folosească personalul medical să se șteargă atunci când intră în sala de operații.
Nu avem tampoane hemostatice. Doamnă, vă imaginați cum ar putea funcționa o secție ORL fără așa ceva, un lucru elementar de care ai nevoie ca să oprești sângerarea?
Eu am pentru că am mai găsit sponsori. Și se vorbește despre management performant. Nu există”, a declarat pentru Jurnalul medicul Marian Stamate.
Ca și în alte spitale din București, și la Colțea, bolnavii care sunt internați cer de acasă cele necesare pentru igienă. „De la șervețele la hârtie igienică, săpun, gel de duș sau de ras, i-am dus totul tatălui meu la internare.
Un bagaj de parcă ai pleca în vacanță, nu la un spital de stat. Nu am fost la Colțea, ci la o altă unitate de renume din Capitală.
Este lesne de înțeles că am pus acolo și banala pastă de dinți, cana, farfuria, lingura, deși în pandemie ni se spunea că nu este voie să aduci nimic din afară. A trecut, s-au dus și normele”, ne-a povestit un aparținător.
Lucrurile sunt confirmate și de medicul Marian Stamate. „Faceți public, pentru că și dumneavoastră, ziariștii, puteți fi pacienți. Cereți la spital informații despre achiziții și veți vedea. Nu poate exista performanță fără dotări”, a mai spus medicul, citat de Jurnalul.
Când spitalele publice nu au cele necesare pentru tratarea pacienților nu este doar problema lor, este problema noastră a tuturor celor peste 17.000.000 de asigurați în sistemul public de sănătate.
A tuturor celor care, în mod obligatoriu, plătim 10% din veniturile noastre brute ca CASS (Contribuție la Asigurările Sociale de Sănătate).
Pentru acești bani plătiți lună de lună ar trebui să beneficiem de servicii medicale de calitate, inclusiv medicamente și materiale/dispozitive medicale, conform prevederilor legale.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…