Sari la conținut

Acum avem vaccinul împotriva coronavirusului, cât de repede putem reveni la viața normală?

secundare

Când va începe vaccinul Covid-19 să aibă un efect asupra populației?

Guvernele s-au angajat să ofere vaccinuri pentru milioane de oameni, lucrătorii din domeniul sănătății și cei care trebuie protejați până la jumătatea lunii februarie și mai multe milioane până în primăvară.

Acest lucru ar trebui să controleze încet virusul, deși va dura multe săptămâni până când vom putea fi siguri că vaccinul are efect. Numărul de cazuri zilnice de Covid-19 poate scădea, dar acest declin ar putea fi pur și simplu datorat impactului măsurilor actuale. Doar când internările în spital încep să se reducă semnificativ, vom fi siguri că vaccinul va avea un impact. Apoi ar putea exista o slăbire a măsurilor de blocare. Puțini oameni de știință cred că acest lucru se va întâmpla înainte de Paști, totuși.

Ce se va întâmpla în primăvară?

Majoritatea persoanelor vor primi cea de-a doua doză a vaccinului. În plus, din ce în ce mai mulți oameni vor avea acces la vaccin, indiferent de grupa de vârstă din care fac parte.

Vaccinul va încetini rata de transmitere a Covid-19?

Aceasta este una dintre întrebările cheie la care oamenii de știință vor căuta să răspundă în următoarele săptămâni. Vaccinurile administrate acum sunt concepute pentru a proteja oamenii de efectele secundare severe ale bolii. Vaccinul nu a fost dezvoltat pentru a opri transmiterea virusului. Astfel, o persoană ar putea fi protejată împotriva bolilor grave, dar totuși poartă virusul și îl poate răspândi altor persoane.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor de știință consideră că vaccinurile ar trebui să reducă încărcătura virală la cei inoculați și ar trebui să existe o reducere a transmisiei. Gradul de reducere a transmisiei va fi un factor cheie în eliberarea populațiilor de stările de alertă și de urgență.

Ce se va întâmpla în a doua jumătate a anului 2021?

Guvernele au comandat suficiente doze de vaccin Covid pentru întreaga populație.

Cu toate acestea, vaccinurile nu oferă protecție 100% și nu toată lumea își va permite să fie inoculată. Lipsa imunității va duce, prin urmare, la focare de Covid-19 pe tot parcursul anului și acestea s-ar putea intensifica iarna viitoare.

În același timp, pot apărea noi variante ale virusului și pot necesita fabricarea de vaccinuri reconfigurate pentru a le aborda. Nu se știe nici cât timp vaccinurile actuale vor proteja împotriva simptomelor severe ale Covid-19.

În consecință, majoritatea oamenilor de știință consideră că vaccinările anuale împotriva variantelor bolii vor fi necesare pentru anii următori.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel