Creierul nostru poate fi stimulat, accelerându-i-se astfel, productivitatea. Există câteva metode sigure, recomandate de psiholog.
Productivitatea creierului poate fi accelerată. Ce secrete are o minte de geniu, de la Einstein la Jobs. Cum ne îmbunătățim productivitatea creierului ne spune psihologul Eveline Țibichi Osnaga.
În jurul creierului există o întreagă mitologie, printre care se remarcă atribuția lui Albert Einstein care a afirmat: „Folosim doar 10% din capacitatea creierului nostru!” Și celelalte 90%? Este oare o eroare științifică sau, în realitate, ne folosim întregul creier, dar nu tot potențialul său?
De la Jobs la Einstein
Când Einstein a murit, creierul său a fost studiat în profunzime și secționat în 240 de părți. Din rezultatul acestor măsurători s-a stabilit că atunci când comparăm dimensiunea creierului lui Einstein cu cea a unui grup de 15 persoane în vârstă și 52 de persoane de 26 de ani (vârsta pe care o avea Einstein când a scris cele mai bune articole ale sale), deducem că legăturile creierului lui Einstein sunt mult mai dense în mai multe domenii, în special cel destinat deducțiilor matematice.
Alte studii au descoperit că dimensiunea cortexului prefrontal al lui Einstein a fost mai mare decât media bărbaților de vârsta sa.
Întrebarea este dacă poate anatomia să explice complexitatea creierului care se află în spatele unui geniu capabil să formuleze teoria relativității sau am putea crede că exercițiul constant al creierului, studiul noilor formulări și curiozitatea de a înțelege limitele universului l-au determinat pe micuțul Einstein să devină tatăl fizicii moderne?
În unul dintre interviurile sale, Steve Jobs a povestit efectele meditației, biografului său Walter Isaacson, după cum urmează: „Dacă te așezi și te observi pur și simplu, vei vedea cât de neliniștită este mintea ta. Când încerci să o liniștești, situația se schimbă. Intuiția va deveni mai acută, viziunea ta va fi mai clară și vei fi conștient de tine, în acel moment specific, aici și acum.
Gândurile vor încetini, conștiința se va extinde și vei vedea mult dincolo de ceea ce ai văzut înainte”. Știința, în afară de falsele mituri, a stabilit că creierul nostru se dezvoltă doar până în jurul vârstei de 40 de ani. Pregătește-te acum!
Acești șase pași vă vor ajuta să vă accelerați productivitatea creierului!
Citiți
Cititul poate face minuni atât pentru abilitățile noastre mentale cât, și pentru stările noastre emoționale. Este important să citim în medie 40 de pagini pe zi. Asta ar însemna 280 de pagini pe săptămână, ceea ce nu e mult și nici puțin, însă aceste 40 de pagini citite pe zi pot aduce în viața noastră schimbările benefice de care avem atâta nevoie. Fie că citim în drum spre muncă, înainte de culcare sau când avem câteva minute libere, această activitate ne va menține într-un echilibru emoțional benefic.
Iată cum ne ajută cititul: Ne eliberează de stres, ne dezvoltă creativitatea și imaginația, îmbunătățește memoria și abilitățile de gândire, îmbogățește vocabularul, poate preveni dezvoltarea timpurie a bolii Alzheimer și chiar ajută la creșterea stimei de sine.
Jucați șah
Șahul este un test de răbdare, de putere și concentrare. Numeroase studii au arătat că elevii care joacă șah obțin rezultate mai bune la școală, jocul îmbunățind capacitatea de concentrare și atenția. Printre altele, ajută la formarea unei stategii și la educarea răbdării.
Sudoku
Acest tip de joc este foarte util pentru creier, pentru că antrenează gândirea logică și menține la cote ridicate puterea de concentrare. În altă ordine de idei jocurile de inteligenţă, cum este Sudoku, influenţează negativ persoanele cu început de demenţă.
Fii curios
Găsiți răspunsuri la întrebări noi. Încercați să învățați ceva nou în fiecare zi.
Luați-vă dieta în serios
O dietă sănătoasă este baza unei vieți echilibrate și sănătoase și, de asemenea, a unui creier în formă. Nu este suficient să ne hrănim corpul, trebuie să ne hrănim și creierul. Alimentele care ajută la buna funcționare a acestuia sunt: semințele, nucile, peștele, brocoli, afine, banane și mere.
Serotonină
Râdeți, bucurați-vă și efectuați exerciții fizice zilnice. Serotonina stimulează starea de bine și diminuează stresul, ceea ce, în final, ajută creierul să funcționeze la cote înalte.
În plus, exercițiul fizic stimulează crearea de neuroni. Până la certitudinile de care avem nevoie din partea cercetătorilor, în practica de zi cu zi am observat că atât la copii cât și la adulți, reușesc să-și îmbunătățească atât memoria, cât și atenția, în urma unui program adecvat de viață, conchide psihologul Eveline Țibichi Osnaga.
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…