Sari la conținut

Activitatea plăcută care ţine inima sănătoasă. Cei care fac asta doar 30 minute pe zi îşi îmbunătăţesc considerabil sănătatea cardiovasculară

Potrivit unei noi cercetări prezentate la congresul anual al Societăţii Europene de Cardiologie, o activitate simplă şi plăcută poate întări inima şi poate ajuta la o recuperare rapidă în urma afecţiunilor cardiovasculare.

Studiul a scos la iveală că este suficient să ascultaţi o jumătate de oră pe zi melodiile preferate ca să vă îmbunătăţiţi funcţia cardiacă şi rezistanţa la efort cu 19%.

Autorii studiului sunt de părere că beneficiile pe care le aduce muzica se datorează unor schimbări hormonale. Muzica are o influenţă benefică asupra stării emoţionale şi ajută la eliminare unor substanţe-cheie în creierul nostru care îmbunătăţesc sănătatea cardiovasculară.

,,Atunci când ascultăm melodiile preferate, în creier sunt eliminate endorfine care îmbunătăţesc sănătatea cardiovasculară”, afirmă cercetătorul Delijanin Ilic.

În cadrul studiului, Ilic şi echipa sa de cercetători au făcut un experiment în care pacienţi cu boli cardiovasculare au făcut exerciţii, au ascultat muzică sau au făcut ambele activităţi pentru o perioadă de trei săptămâni. La sfârşitul testelor, cercetătorii au descoprit că pacienţii din ultimul grup (care au combinat ascultatul muzicii cu exerciţiile) şi-au îmbunătăţit sănătatea cardiovasculară şi rezistenţa la efort cu 39%, cei care au făcut doar exerciţii cu 10% şi cu 19 procente cei care au asculatat doar muzică.

,,Combinarea muzicii cu exerciţiile conduce la cea mai mare îmbunătăţire a funcţiei inimii. Aceste îmbunătăţiri au fost asociate cu o creştere semnificativă a rezistenţei la efort. Ascultarea muzicii preferate sau combinarea acestei activităţi cu exerciţiile fizice poate fi o bună metodă prin care pacienţii cu boli coronariene să se poată recupera mai uşor”, adaugă Ilic.

Cercetătorul a mai spus că beneficiile nu depinde de genul muzicii, însă muzica clasică are rezultate mai bune decât heavy metal.

,,Nu există o muzică ideală pentru toată lumea. Pacienţii ar trebui să aleagă genul care îi relaxează şi îi face fericiţi”, explică Ilic.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel