Din cuprinsul articolului
Drepturile băneşti obţinute în acord global erau venituri suplimentare, şi, ca parte variabilă a retribuţiei, nu au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare, Potrivit noilor modificări produse de noua lege a pensiilor, se vor valorifica toate veniturie brute realizate pentru care s-au datorat contribuțiile de asigurări sociale: acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc
”Aceste componente se află deja la dosarele cetățenilor români, pentru că au făcut parte componentă din dosar. Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent, care nu făceau parte din Anexa 15, care nu făceau parte din legea 263, nu erau cu caracter permanent și nu erau luate in calcul, dar acele adeverințe sunt depuse acolo.
Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global, doar dacă cineva știe că nu a depus la dosar documentul de acord global, a lucrat în acord global și are documentul, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună”, a mai explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.
Însă cu toate că adeverința de acord global duce la majorarea veniturilor, nu toți știu ce este acest acord global.
Potrivit Codului Muncii, aprobat prin Legea nr 3 publicată în Buletinul Oficial nr 50 din 8 iunie 1950, ”plata pentru munca depusă se va face, din acel moment, fie după durata ei, fie în acord sau cu bucata.
În sistemul plății periodice, plata pentru muncă se va face după perioada de timp lucrată, anume cu luna, ziua sau ora.
Cuantumul retribuției pentru unitatea de acord sau bucată se stabilește împărțind salariul din indicatorul tarifar fixat pe un timp determinat, pentru categoria profesională respectivă, la norma de muncă fixată pe același interval de timp.
Pentru timpul necesar lucrărilor pregătitoare în vederea efectuării în acord, angajații vor fi plătiți cu o retribuție al cărei cuantum se va stabili pentru fiecare categorie profesională”, scrie Ziarul de Vrancea.
Retribuirea în acord global presupunea salarizarea angajaţilor în funcţie de realizările profesionale, ceea ce însemna că lunar aceştia puteau obţine venituri mai mari sau mai mici decât salariile tarifare înscrise în carnetul de muncă.
,Adeverința prin care se dovedesc aceste sporuri va cuprinde obligatoriu cel putin urmatoarele elemente:
a) denumirea angajatorului;
b) datele de identificare a persoanei;
c) perioada in care s-a desfa urat activitatea, cu indicarea datei de incepere i de incetare a acesteia;
d) functia, meseria sau specialitatea exercitata;
e) denumirea sporurilor, procentul sau suma acordata;
f) perioada in care a primit sporul si temeiul in baza caruia s-a acordat” si nu faptul ca au fost achitate contributiile la CAS.
Alimente interzise copiilor. O dietă sănătoasă pentru copilul tău trebuie să conțină alimente precum fructe,…
Cele mai frecvente greșeli de autodiagnosticare. Autodiagnosticarea poate părea o soluție rapidă și convenabilă atunci…
Factori de risc pentru AVC. Un nou studiu leagă fumatul, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială…
Mucegaiul la geamuri este o problemă des întâlnită, mai ales în sezonul rece și în…
Afaceri ilegale cu materiale sanitare într-un spital din București: Metoda prin care magazionera vindea seringi…
Acești pensionari vor încasa de două ori pensia în decembrie. Luna decembrie 2024 vine cu…