Sari la conținut

Acordul global, documentul care majorează pensia seniorilor. Marius Budăi: ”Pensionarii trebuie să îl depună din proprie inițiativă!”

legea pensiilor
Sursă foto: Adevărul
Vechime in munca

Drepturile băneşti obţinute în acord global erau venituri suplimentare, şi, ca parte variabilă a retribuţiei, nu au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare, Potrivit noilor modificări produse de noua lege a pensiilor, se vor valorifica  toate veniturie brute realizate pentru care s-au datorat contribuțiile de asigurări sociale: acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc

Cei care nu le-au depus, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună

”Aceste componente se află deja la dosarele cetățenilor români, pentru că au făcut parte componentă din dosar. Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent, care nu făceau parte din Anexa 15, care nu făceau parte din legea 263, nu erau cu caracter permanent și nu erau luate in calcul, dar acele adeverințe sunt depuse acolo.

Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global, doar dacă cineva știe că nu a depus la dosar documentul de acord global, a lucrat în acord global și are documentul, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună”, a mai explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

pensie
Sursă foto: Getty Images

Ce este acordul global

Însă cu toate că adeverința de acord global duce la majorarea veniturilor, nu toți știu ce este acest acord global.

Potrivit Codului Muncii, aprobat prin Legea nr 3 publicată în Buletinul Oficial nr 50 din 8 iunie 1950, ”plata pentru munca depusă se va face, din acel moment, fie după durata ei, fie în acord sau cu bucata.

În sistemul plății periodice, plata pentru muncă se va face după perioada de timp lucrată, anume cu luna, ziua sau ora.

  • În sistemul periodic de salarizare cu luna, la plata salariului se va ține seama numai de timpul calendaristic lunar, indiferent de numărul zilelor lucrătoare din cuprinsul lunii.
  • În sistemul periodic de salarizare cu ziua, la plata salariului se va ține seama de numărul zilelor lucrate în timpul unei luni.
  • În sistemul periodic de salarizare cu ora se va ține seama de numărul orelor lucrate în timpul unei zile sau al unei luni.

Cuantumul retribuției pentru unitatea de acord sau bucată se stabilește împărțind salariul din indicatorul tarifar fixat pe un timp determinat, pentru categoria profesională respectivă, la norma de muncă fixată pe același interval de timp.

Pentru timpul necesar lucrărilor pregătitoare în vederea efectuării în acord, angajații vor fi plătiți cu o retribuție al cărei cuantum se va stabili pentru fiecare categorie profesională”, scrie Ziarul de Vrancea.

Ce este acordul permanent?

Retribuirea în acord global presupunea salarizarea angajaţilor în funcţie de realizările profesionale, ceea ce însemna că lunar aceştia puteau obţine venituri mai mari sau mai mici decât salariile tarifare înscrise în carnetul de muncă.

,Adeverința prin care se dovedesc aceste sporuri va cuprinde obligatoriu cel putin urmatoarele elemente:

a) denumirea angajatorului;

b) datele de identificare a persoanei;

c) perioada in care s-a desfa urat activitatea, cu indicarea datei de incepere i de incetare a acesteia;

d) functia, meseria sau specialitatea exercitata;

e) denumirea sporurilor, procentul sau suma acordata;

f) perioada in care a primit sporul si temeiul in baza caruia s-a acordat” si nu faptul ca au fost achitate contributiile la CAS.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel