Sari la conținut

Acord de prevenire a pandemiilor. RISCURI pentru omenire!

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Experienţa pandemiei de COVID-19 a pus pe jar autorităţile sanitare din lumea întreagă, iar acum oficialii din sănătate duc negocieri în vederea unei mai bune pregătiri a omenirii pentru o viitoare pandemie.

Cu toate acestea, experţii susţin că există încă multe capcane care trebuie depăşite înainte de a se asigura că următoarea criză majoră în domeniul sănătăţii va fi combătută într-o manieră colectivă.

Ultima săptămână de negocieri programată pentru acest moment a început la Geneva, unde ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) încearcă să finalizeze un text care să evite repetarea erorilor fatale şi costisitoare care au marcat pandemia de COVID-19, informează AFP.

Demers pentru prevenirea a milioane de decese

Pentru a preveni milioane de decese şi pierderi economice de mii de miliarde de dolari, ţările membre au decis în decembrie 2021 să elaboreze un text obligatoriu pentru a evita repetarea dezastrului. Şi şi-au dat termen până în luna mai a acestui an pentru a îl adopta în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii.

Dar, după doi ani şi după ce traumele pandemiei încep deja să se estompeze, importante puncte de fricţiune continuă să existe. Al nouălea şi totodată ultimul ciclu de negocieri s-a deschis pe 18 martie şi va continua până joi, dar încheierea unui acord va presupune compromisuri serioase.

Diplomaţii insistă asupra faptului că doresc să ajungă la un acord, însă punctele de vedere ale diferitelor tabere par să fie în continuare foarte îndepărtate între ele. „Toată lumea va trebui să dea ceva, altfel nimeni nu va primi nimic”, a avertizat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit sursei citate de Agerpres.

Domenii critice pentru umanitate

Ţările europene doresc să se investească mai mulţi bani în prevenire, în timp ce ţările africane – aproape ignorate la începutul pandemiei de COVID-19 – doresc know-how şi finanţare, dar şi un acces adecvat la teste, vaccinuri şi alte tratamente.

Statele Unite, la rândul lor, doresc o garanţie de transparenţă şi un schimb rapid de date medicale cu privire la orice apariţie a unei boli necunoscute. În opinia specialiştilor, China a întârziat prea mult în decembrie 2019 să partajeze informaţii despre COVID-19 şi, foarte repede, acel schimb de date a devenit prea tardiv.

Nu este exclus ca negocierile să fie prelungite pentru a se ajunge la o înţelegere. „Ştim cu toţii că există încă domenii critice asupra cărora nu aţi ajuns încă la un consens”, a declarat directorul OMS la începutul ultimei runde de negocieri.

„Sunteţi de acord asupra a ceea ce încercaţi să obţineţi (…), acum trebuie să vă puneţi de acord asupra modului în care să atingeţi aceste obiective”, a spus el, întrucât miza este „esenţială pentru umanitate”.

„Nu trebuie să vă descurajaţi tocmai acum”

Principalele aspecte încă în discuţie includ accesul la agenţii patogeni emergenţi, o mai bună prevenire şi supraveghere a epidemiilor, o finanţare fiabilă şi transferul de tehnologie către ţările cele mai sărace.

Cei doi copreşedinţi ai organismului interguvernamental de negociere au tras un semnal de alarmă: „Este timpul să găsim compromisuri”, a subliniat olandezul Roland Driece în deschiderea ultimei runde de negocieri. Iar Precious Matsoso din Africa de Sud a fost şi mai directă: „Nu trebuie să vă descurajaţi tocmai acum”.

Succesul sau eşecul în timpul următoarei pandemii ar putea depinde în mare măsură de capacitatea industriei farmaceutice de a crea vaccinurile, testele şi tratamentele necesare şi, mai ales, de modul în care acestea vor fi distribuite.

Thomas Cueni, directorul general al Federaţiei Internaţionale a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (IFPMA), a avertizat împotriva oricărei tentaţii de constrângere. „Acordul va funcţiona doar dacă este voluntar şi bazat pe termeni conveniţi de comun acord”, a declarat el pentru AFP.

Directorul IFPMA consideră că transferul de tehnologie a atins un nivel fără precedent în timpul pandemiei de COVID-19, iar textul negociat nu merge în direcţia corectă: „Mă tem că va crea obstacole majore” data viitoare, a declarat el.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel