Organizația Mondială a Sănătății recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%. Cu toate acestea, România înregistrează procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin. Într-un context mondial îngrijorător, de reemergență a unora dintre bolile prevenibile prin vaccinare, este extrem de important ca populația să fie informată corect în privința imunizării prin vaccinare, din surse credibile și avizate.
Conform datelor Centrului Național de Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile (2014) despre acoperirea vaccinală la vârsta de 12 luni a copiilor născuți în iulie 2013, rezultă că acoperirea vaccinală este sub ținta recomandată de OMS. Astfel, rata medie de acoperire vaccinală este de 69.4% pentru vaccinul DTP4 (4 doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului şi pertusis), în timp ce procentul de acoperire pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei şi oreionului este de 75.4%, iar pentru hepatita B este de 91.3%. Față de copiii născuți cu un an anterior (iulie 2012), acoperirea vaccinală a scăzut cu procente importante, spre exemplu rata a scăzut cu 4% în cazul vaccinului împotriva hepatitei B.
Aceleași date arată că 30,3% dintre acești copii au fost depistați ca fiind incomplet vaccinați în raport cu vârsta, în creștere față de anul precedent, când procentul era de 26%. Neprezentarea continuă să rămână principalul motiv al vaccinării necorespunzatoare în raport cu vârsta. Contraindicațiile medicale ocupă al doilea loc în clasamentul motivelor vaccinării necorespunzătoare vârstei, urmate de disfuncționalități în furnizarea vaccinului, în creștere marcantă față de anul precedent.
”O rată de vaccinare inferioară recomandărilor OMS poate reprezenta un pericol pentru sănătate publică, crescând riscul izbucnirii unor epidemii. Este extrem de important ca populația să cunoască pericolele care pot apărea în cazul neacoperirii vaccinale corespunzătoare, deoarece vaccinurile oferă protecție nu numai individului, ci și colectivității, împiedicând transmiterea multor boli infecțioase. De asemenea, informarea cu privire la problematica imunizării trebuie să fie realizată exclusiv din surse credibile, de către profesioniști în domeniul medical sau de către persoane instruite în acest sens. Atragem atenția că reticența cu privire la utilitatea vaccinarii este cauzată de multe ori de o informare eronată sau incompletă, alimentată de surse neavizate”, a declarat prof.dr. Alexandru Rafila, președinte Societatea Română de Microbiologie.
Pentru a facilita dialogul profesioniștilor români implicați în vaccinare, Societatea Română de Microbiologie a organizat a treia ediție a Conferinței Naționale Actualități în Vaccinologie – RoVaccin 2015, în data de 21 martie, la București. RoVaccin 2015 are un caracter multidisciplinar și urmărește informarea, facilitarea schimbului de informații și identificarea unor soluții concrete în managementul eficient al vaccinării și al bolilor prevenibile prin vaccinare.
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…