Acneea, o afecțiune care lasă urme fizice și psihice. Terapia care o poate vindeca, fără cicatrici și fără pastile

„Pizza pe față” sau „crater ” sunt doar câteva dintre poreclele jignitoare pe care sunt nevoite să le suporte persoanele care suferă de acnee. Acneea afectează 650 de milioane de oameni la nivel global, de la tineri aflați la pubertate, până la adulți, și se numără printre cele mai jenante boli, cu un impact emoțional mare. De altfel, acneea se regăsește în top 5 boli de piele care atrag stigmatizarea și în top 10 boli generale care atrag discriminări, potrivit unui studiu recent publicat în Journal of the American Academy of Dermatology.


Pe lângă moștenirea genetică, factorii care țin de stilul de viață reprezintă principala cauză a afecțiunii, de la consumul de alimente semi-preparate (junk food, pizza, băuturi carbogazoase etc.), până la factori care țin de stresul cotidian și igiena precară a pielii. Într-un efort de a scăpa de acnee, pacienții își spală tenul în mod repetat, își rup leziunile sau apelează la mai multe produse cosmetice în același timp, care promit că fac minuni în acnee, obicei care de cele mai multe ori agravează problema, lăsând în urmă cicatrici greu de șters.

Bacteria vinovată de apariția acneei

Cauza principală a apariției acneei este flora microbiană de la nivelul pielii și a foliculului pilos: Propionibacterium (în special Propionibacterium Acnes), stafilococi (S. Epidermidis) și levuri (Pityrosporum).

„Este binecunoscut rolul Propionibacterium Acnes – bacil care trăiește în partea profundă a foliculului – în producerea leziunilor inflamatorii din acnee. Terenul specific acneicilor, caracterizat prin hiperseboree (îngrășarea pielii) și modificarea microclimatului de la nivelul pielii, favorizează colonizarea masivă cu Propionibacterium Acnes. Acesta secretă diverse substanțe care produc și întrețin o inflamație cronică la nivelul foliculului pilosebaceu”, explică Dr. Mara Mihai, medic dermatolog.

Lumina albastră, inamicul bacteriei care provoacă acneea
Deși este o infecție bacteriană, acneea se poate trata și prin alte metode decât cu antibiotice, medicamente care au un impact pe termen lung asupra sistemului imunitar, digestiv și la nivelul întregului organism. Același efect de sterilizare a zonei pe care îl au antibioticele se poate obține, astăzi, printr-o terapie de ultimă generație: terapia cu lumină albastră.

Una dintre acestea este terapia BLU-U, a cărei lumină pătrunde adânc în piele și distruge flora microbiană responsabilă de apariția acneei și calmează inflamația, în doar 3 săptămâni. Aprobată încă din 2003 de Agenția Americană a Medicamentului și Alimentului, terapia cu lumină albastră BLU-U este o alternativă sigură și extrem de eficientă la tratamentele clasice pentru eradicarea bacilului care provoacă acneea.

Lumina albastră pătrunde în tegument la o distanţă de aproximativ 2 mm, unde curăță bacteria responsabila de apariția acneei, Propionibacterium acnes, fără a afecta însă ţesuturile normale. Sistemul BLU-U emite o lumină albastră cu o lungime de undă de 417nm, rece la atingere, care nu produce un efect termic local şi nu cauzează nici o senzaţie de disconfort sau durere. De asemenea, terapia BLU-U nu emite radiaţii ultraviolete (UV), dăunătoare pielii.

O ședință durează 16 minute

Terapia BLU-U, disponibilă în clinicile Biomedica și Bioderm, este recomandată tuturor categoriilor de vârstă, atât adolescenţilor cu acnee specifică vârstei, cât şi adulţilor care suferă de această afecțiune. „BLU-U poate fi folosită pentru a trata toate fototipurile pielii: de la tenul palid caucazian, până la tenul închis la culoare african. Tratamentul este recomandat persoanelor care suferă de acnee inflamatorie, forma uşoară sau moderată, ca o alternativă la tratamentele cu antibiotice. Eficacitatea ei a fost dovedită atât în acneea de la nivelul feței, cât și în cazul acneei de pe trunchi”, adaugă medicul dermatolog Mara Mihai.

Pentru efecte maxime, se recomandă două-trei ședințe pe săptămână cu o durată de expunere de 16 minute, per ședintă, sub supravegherea medicului dermatolog. Numărul total de ședințe necesare pentru vindecarea problemei variază între 10 și 20, iar rezultatele fototerapiei devin vizibile după 3 săptămâni de tratament.

„Terapia BLU-U este contraindicată doar categoriilor de persoane care au fotosensibilitate, antecedente de cancer de piele, femeilor însărcinate sau care alăptează și celor cu tulburări psihice. Înainte de inițierea tratamentului, toate aceste probleme trebuie atent discutate cu medicul dermatolog”, mai spune dermatologul.

Cea mai intensă lumină albastră pentru acneea severă

Pentru acneea severă sau acneea rezistentă la alte metode de tratament, medicii recomandă terapia cu lumină albastră Clearlight, care folosește o intensitate de 20 de ori mai mare decât alte aparate care emit lumină albastră.

Sistemul Clearlight emite o lumină albastră cu o lungime de undă de 405-420 nm, rece la atingere, care nu provoacă efect termic local, durere sau disconfort. La fel ca BLU-U, lumina Clearlight pătrunde în piele la o distanță de aproximativ 2 mm, unde sterilizează zona, distrugând bacteriile care cauzează acneea de tip Propionibacterium acnes.

Se recomandă pentru tratarea:

  • Acneei ușoare sau moderate, rezistente la alte terapii sau atunci când este imposibil de efectua alte tipuri de tratamente, din cauza contraindicaților sau reacțiilor adverse;
  • Acneea moderată și severă
  • Acneea nodulo-chistică
  • Acneea comedoniana
  • Foliculită, care apare mai frecvent la bărbați, după ras
  • Foliculita axilară, interfesieră sau a gambelor

Sistemul Clearlight poate fi utilizat în siguranţă, fiind aprobat încă din  anul 2002 de Food and Drug Administration (FDA). Rezultate vizibile se obțin chiar după o săptămână de tratament.
Cicatricile post-acnee, șterse cu laserul
Și pentru reducerea sau îndepărtarea cicatricilor post-acnee există soluții: terapia Laser CO2 Fractional. Laserul produce o arsură superficială, care stimulează sinteza de colagen, astfel obținându-se ameliorarea evidentă a texturii și tonusului pielii. Laserul CO2 Fractional reprezintă ultima generaţie de lasere, cu indicaţii în resurfacing, îndepartarea cicatricilor post-acnee, cicatrici cheloide, cicatrici post-intervenţionale şi la îndepărtarea tatuajelor. De asemenea, are aplicaţii în rejuvenare (reîntinerire), skin renewal (înnoirea pielii) şi în eliminarea vergeturilor.

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

5 minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

35 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: