Acneea nou-născutului, o problemă des întâlnită în primele luni de viață

Sunt cazuri în care nou-născuții se nasc cu anumite probleme ale pielii. Mai exact, în primele săptămâni de viață este posibil ca bebelușul tău să prezinte pe piele diferite iritații sau pur și simplu pielea să fie uscată și să aibă pustule. Altfel spus, da, și bebelușii pot avea acnee numită în termeni medicali acnee neonatală.

Vestea bună este însă că nu trebuie să te îngrijorezi, bebelușul nu simte niciun disconfort, nu-l dor bubițele.

Acneea neonatală poate să fie recunoscută prin prezența pe fața a unor mici pustule, uneori asemănătoare cu punctele negre sau pot fi pustule albe. Mai exact, pustulele sunt mici umflături proeminente.

De regulă, acneea la bebeluși apare la naștere sau între 3 și 6 săptămâni de viață. Mai rar, poate să apară și după vârsta de 3 luni a bebelușului. De asemenea, se pare că această problemă este mult mai prezentă la băieți decât la fete.

În perioadele în care copilul plânge sau este agitat acneea poate să fie mai proeminentă. De asemenea, poate să fie mai pregnantă atunci când este ținut într-o încăpere unde este prea cald.

Fără a intra în panică, dacă presupui că bebelușul are acnee, este indicat să mergi la pediatrul copilului. Chiar dacă aceasta trece de la sine de cele mai multe ori, este indicat ca cel mic să fie văzut de medic deoarece există multe alte afecțiuni la sugari care semăna cu acneea. De exemplu, eczemele, eritemul alergic, eritemul caloric pot semăna cu acneea neonatală. În plus, mai există o formă de acnee denumită acneea de contact a sugarilor, fiind provocată prin aplicarea în exces de creme și uleiuri la nivelul pielii bebelușului, este practic o acnee cosmetică. În acest caz există de obicei un număr mare de comedoane. Dar, dacă oprești aplicarea uleiurilor și a cremelor, acest tip de acnee dispare.

Acneea poate apărea la nou-născut și sugar, în general după primele 4 săptămâni de viață, sub formă de pustule și comedoane sau puncte albe. De obicei, aceasta afectează obrajii, fruntea și bărbia, dar poate apărea și la nivelul trunchiului. Problema apare ca urmare a transferului de hormoni androgeni de la mama în timpul gestației. Rareori se asociază cu semne de virilizare precoce, exces de păr, piele seboreică. Tratamentul constă în loțiuni, soluții sau creme pe baza de antibiotice sau antiseptice. De cele mai multe ori se rezolvă fără sechele, însă există cazuri severe în care pot persista cicatrici iar uneori pacienții pot dezvolta acnee severă în adolescență”, ne-a spus Laurențiu Vlădău, medic specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

14 minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

44 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: