Categories: Ştiri sănătate

Acneea, boala care dă bătăi de cap: „Nu se tratează acasă și nici în saloanele de înfrumusețare”

Germina Olteanu

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni din practica medicală dermatologică. Deși nu pune viața în pericol, poate afecta pe termen lung înfățișarea unei persoane, declanșând tulburări emoționale severe, chiar și depresie. Medicii avertizează că o tratare neadecvată poate agrava boala
Acneea este o afecțiune a foliculului sebaceu, care împiedică eliminarea sebumului produs de glandele sebacee și care determină multiplicarea unei bacterii a pielii în interiorul porilor blocați.
Acest tip de afecțiune poate lua forme multiple și poate provoca reacții diferite de la pacient la pacient; leziunile  polimorfe caracteristice pot fi papule, pustule, comedoane, microchisturi, noduli, cicatrice.
Stresul și… hormonii, printre cauzele bolii
Profesorul universitar doctor Anca Zbranca Aghiniţei, de la Universitatea de Medicină Gr.T. Popa din Iași, medic la Clinica Roderma, spune că acneea apare cel mai frecvent în zona hiperseboreică a feței, frunte, obraji – în părțile laterale, în jurul nasului și pe bărbie, dar și pe spate, pe umeri sau pe fese. Motivele care duc la apariția aceste afecțiuni sunt diverse: „Implicări hormonale, deficiențe de igienă, greșeli de administrare a produselor cosmetice și stresul sunt cauzele cele mai frecvente ale apariției acneei”, a precizat medicul.
Proceduri cosmetice doar la cabinetul medical
Tratamentul acneei este complex și urmărește reglarea secreției de sebum, calmarea leziunilor inflamatorii, ameliorarea aspectului de cicatrice, eliminarea comedoanelor și a microchisturilor, diminuarea colonizării microbiene.
Anca Zbranca-Aghiniței atrage atenția că „acneea este o boală care nu se tratează acasă sau în saloanele de înfrumusețare”, medicul sfătuindu-i pe toți cei care suferă de această afecțiune să consulte de urgență un dermatolog. Specialistul spune, de asemenea, că într-o fază avansată a acneei tot dermatologul este cel care cere consultarea unui endocrinolog.
Pentru tratarea acneei, doctorul  recomandă numai medicamentele prescrise de un specialist,  precum și derularea procedurilor dermato-cosmetice numai în cabinetele dermatologice, în cazul formelor mai agravate.
Terapia cu laser
Acneea poate fi tratată prin mai multe procedee: „Metodele de tratament trebuie să fie întotdeauna cele medicale. Acestea implică medicamente topice, adică de uz extern, medicamente orale, până la proceduri medicale dermato-cosmetice sau chiar chirurgicale”, a precizat profesorul doctor universitar Anca Zbranca-Aghiniței.
Terapia cu laser sau cu raze de lumină albastră de intensitate înaltă poate avea și ea efecte benefice în cazul acneei ușoare sau moderate care nu a răspuns la alte tratamente, în Bucureşti şi în ţară existând deja numeroase cabinete şi clinici care practică acest tip de terapie.

Tratament de lungă durată

Pacienții au nevoie de răbdare în administrarea tratamentului care este de lungă durată. Medicii atenționează că întreruperea medicamen­tației înainte de finalizarea tratamentului poate duce la agravarea formei de acnee. În cazul pacienților cărora li se administrează o medicație corectă, scade foarte mult riscul de apariție a cicatrice care oferă tenului un aspect inestetic: „Există însă și tipuri grave de acnee conglobată care, din cauza cicatrice lăsate, poate avea nevoie și de tratamente laser sau peelinguri profunde sau microchirurgie”, a precizat medicul dermatolog. Desigur toate aceste intervenții post vindecare vin însoțite de o gamă medicamentoasă prescrisă de specialiști.

Recent Posts

Cine este „FEMEIA DE GHEAȚĂ”, prima numire făcută de Donald Trump la Casa Albă

Cine este „FEMEIA DE GHEAȚĂ”, prima numire făcută de Donald Trump la Casa Albă Donald…

12 minute ago

Frunzele acestei plante sunt o forță. Doar o ceașcă de ceai scade colesterolul și hipertensiunea arterială

Frunzele acestei plante sunt o forță a naturii. O ceașcă de ceai scade colesterolul și…

41 de minute ago

HOROSCOP. Te numeri printre ei? Cele 4 semne care în 2025 vor experimenta cele mai multe schimbări

Te numeri printre aceste zodii? Aceste patru semne vor experimenta cele mai multe schimbări în…

o oră ago

Adevărul despre operațiile estetice. Explică dr. Elena Marin, chirurgul care declară război operațiilor estetice

Adevărul despre operațiile estetice. Cum arată, de fapt, adevărata frumusețe astăzi, într-o lume a filtrelor?…

2 ore ago

Este mare sărbătoare. Rostește cea mai puternică rugăciune: te scapă de rele, aduce bucurie, noroc şi sănătate!

Este mare sărbătoare. Ziua este a doua cea mai importantă sărbătoare de toamnă a Bisericii…

2 ore ago

Zodii aflate sub protecția Sfinților Mihail și Gavril. Au parte de minuni pe 8 Noiembrie

În 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, se consideră că anumite semne…

3 ore ago

Citeste si: