Pentru a descoperi dacă există, într-adevăr motive de îngrijorare, o echipă de cercetători canadieni au analizat în cadrul unui studiu major, date de la 50 000 de persoane.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că vitamina este asociată cu un risc redus de a produce cancer şi că nu există diferenţe semnificative la persoanele care utilizază acid folic.
Multe ţări, inclusiv Marea Britanie, Canada, Africa de Sud şi Austalia au introdus acidul folic, cunoscut şi sub numele de vitamina B9 la toate tipurile de făină. Însă un studiu din 2007 a descoperit că incidenţa cancerului colorectal care iniţial era în scădere în Canada şi Marea Britanie, a crescut temporar după ce vitamina a fost adăugată în făină.
O teorie sugerează că acidul folic a stimulat creşterea celulelor canceroase mici, nedectate încă şi a celor precanceroase, permiţând să fie diagnosticate mai devreme şi din acest motiv s-a creat impresia că a crescut numărul cazurilor de cancer.
Studiul Lancet a comparat a analizat 50 000 de persoane pe o perioadă de cinci ani, o parte din ele luând acid folic, iar cealaltă parte un placebo.
Doza de acid folic administrată participanţilor a fost cu mult mai ridicată decât cea prezentă în făină, iar incidenţa cancerului a crescut uşor. ,,Dacă ar fi avut un efect semnificativ, am fi observat până acum. Cantitatea de acid folic adăugată în făină este mult mai mică decât cea folosită pentru studiu şi un număr redus de persoane utilizează suplimente în plus”, explică dr. Robert Clarke, unul dintre iniţiatorii studiului.