Din cuprinsul articolului
ACID URIC ridicat: lista celor 9 simptome de avertizare. Acidul uric este un deșeu din organism care se găsește de obicei în sânge, iar formarea acidului uric depinde de descompunerea substanței chimice numite purine.
În mod normal, acidul uric se dizolvă odată cu sângele, ajunge la rinichi și trece prin organism cu urină. Cu toate acestea, atunci când există o formare excesivă de purine sau când rinichii nu funcționează corespunzător, acidul uric rămâne în organism. Prea mult acid uric în organism poate duce la o afecțiune numită hiperuricemie.
Această stare de sănătate poate duce la formarea de cristale de acid uric, care se instalează în articulații și provoacă gută – o formă dureroasă de artrită. Aceste cristale se pot stabili și în rinichi, ducând la o afecțiune numită pietre la rinichi.
Acidul uric ridicat poate duce la gută și pietre la rinichi
Afecțiunea poate deveni periculoasă, cu simptome severe, dacă tratamentul adecvat nu este dat la timp. Acidul uric ridicat poate afecta oasele, articulațiile și țesuturile în mare măsură. Afecțiunea este, de asemenea, printre factorii de risc majori pentru boli severe de rinichi și inimă.
Mai mult, acidul uric netratat a fost găsit și ca factor de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2, a hipertensiunii arteriale și a bolii hepatice grase.
Prin urmare, este necesară intervenția medicală în timp util atunci când vine vorba de gestionarea simptomelor asociate cu nivelurile ridicate de acid uric.
Acidul uric ridicat poate duce la gută, o afecțiune care apare atunci când nivelul de acid uric crește în interiorul corpului. Guta poate dăuna grav articulațiilor corpului tău, astfel încât iată câteva dintre simptomele acestei afecțiuni:
- Dureri la nivelul articulațiilor
- Rigiditatea articulațiilor
- Dificultate în mișcarea articulațiilor
- Roșeață în zona afectată
- Umflătură
- Îmbinări deformate
Acidul uric ridicat poate provoca, de asemenea, pietre la rinichi. Un alt efect secundar sever al acidului uric ridicat este boala renală. Cristalele de acid uric care se formează atunci când afecțiunea este lăsată netratată se pot stabili în rinichi și pot duce la o boală dureroasă numită pietre la rinichi.
Iată câteva dintre simptomele asociate cu această afecțiune:Dureri abdominale inferioare severe
- Durere în zonele laterale (rinichii sunt localizați)
- Greață sau vărsături
- Durere în timpul urinării
- Sânge în urină
- Miros urât în urină
- Modificarea ciclului urinar
Două afecțiuni care pot fi cauzate de un nivel ridicat de acid uric în organism sunt discutate clar, dar cum se poate ști dacă afecțiunea a scăpat de sub control? Corpul trimite un set de simptome de avertizare atunci când acidul uric din organism este mult prea mare.
Simptome de acid uric ridicat de care trebuie să fii conștient
Deoarece afecțiunea poate duce la complicații grave de sănătate, iată o listă de semne și simptome care vă pot ajuta să descoperiți boala cel mai devreme și să începeți cu procedura de tratament.
- Dureri articulare severe
- Dureri abdominale acute (în principal în abdomenul inferior)
- Sânge în urină
- Nodulii tari sub piele în apropierea zonelor articulare
- Creșterea nevoii de a urina
- Urina urât mirositoare
- Rigiditatea articulațiilor
- Roșeață în zonele articulare
- Umflare inexplicabilă însoțită de durere la nivelul articulațiilor
Semnele și simptomele menționate mai sus de acid uric ridicat sunt cele raportate în mod obișnuit. Cu toate acestea, chiar dacă observați un singur simptom sau ceva neobișnuit care se întâmplă în corpul dumneavoastră, asigurați-vă că vă verificați imediat de către un medic.