Din cuprinsul articolului
De mult timp, o serie de cercetări internaționale au fost efectuate pentru a identifica și demonstra care sunt alimentele pe bază de plante care au capacitatea de a ajuta la reducerea considerabilă a acidului uric, responsabil de producerea diferitelor afecțiuni.
„Acidul uric este un compus organic alcătuit din carbon, azot, oxigen și hidrogen care se formează atunci când metabolismul descompune purinele, substanțe care se găsesc în anumite alimente și băuturi, precum ficatul, anșoa, fasolea, macrou și bere, printre altele. Aproape tot acidul uric este dizolvat în sânge, care ajunge direct la rinichi. De acolo este excretat în urină sub formă de săruri de sodiu sau sub formă liberă”, explică site-ul de specialitate Cuídate Plus.
„Dacă organismul produce prea mult acid uric sau nu elimină suficient, poate duce la apariția hiperuricemiei, a gutei și poate provoca, de asemenea, pietre la rinichi care ar putea bloca tractul urinar și provoca infecții renale și/sau insuficiență renală. De asemenea, poate fi ridicat dacă nu se elimină suficient în urină”, explică site-ul.
Merită menționat faptul că o persoană poate afla care este nivelul de acid uric din organism prin efectuarea unui test de sânge pentru acid uric la un centru de sănătate certificat. În general, la astfel de teste trebuie să se participe pe stomacul gol.
Principalele cauze ale nivelurilor ridicate de acid uric sunt exercițiile fizice excesive, acidoza, dieta nesănătoasă, consumul excesiv de alcool, leucemia, nefrolitiaza, diabetul de tip 1 și 2 și boala renală chistică medulară.
La această listă se pot adăuga intoxicația cu plumb, toxemia în timpul sarcinii și insuficiența renală. Este foarte important să cunoaștem cauzele acidului uric ridicat pentru a începe un tratament adecvat.
De asemenea, trebuie remarcat faptul că, așa cum am menționat mai sus, acidul uric poate declanșa o boală precum guta, care este un tip de artrită care provoacă, de asemenea, inflamații la nivelul articulațiilor.
Băutura care scade riscul de gută
Această afecțiune provoacă multă durere și, de obicei, atacă mai multe articulații, nu doar una singură. Trebuie remarcat faptul că anumite medicamente, în special, pot provoca, de asemenea, gută. De fapt, studiile care au fost efectuate pentru a dovedi că alimentele scad acidul uric și reduc astfel riscul de gută au dat rezultate foarte încurajatoare.
De exemplu, există un aliment care este consumat ca băutură și care este bine cunoscut pentru gustul său deosebit: cafeaua. „Unele cercetări indică faptul că persoanele care beau cafea sunt mai puțin predispuse să dezvolte gută. De exemplu, o analiză din 2010 a datelor de la femeile participante la Nurses’ Health Study a constatat că riscul de gută a scăzut pe măsură ce consumul de cafea a crescut”, relatează Medical News Today.
Studiul a constatat că femeile care au consumat între 1 și 3 cești de cafea neîndulcită pe zi și-au redus riscul de gută cu 22%. În plus, femeile care au consumat 4 sau mai multe cești de cafea au avut un risc de gută cu 57% mai mic.