Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.
– Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
– Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
– Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
– Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
In acest prospect gasiti:
1. Ce este Aciclovir si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Aciclovir
3. Cum sa utilizati Aciclovir
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Aciclovir
6. Informatii suplimentare
1. CE ESTE ACICLOVIR SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Aciclovir face parte din grupa: chimioterapice de uz local, antivirale
Aciclovir crema este folosit pentru tratamentul local al leziunilor cutanate determinate de infectii cu virusul herpes simplex (VHS).
2. INAINTE SA UTILIZATI ACICLOVIR
Nu utilizati Aciclovir
Nu trebuie sa folositi aceasta crema daca:
-ati avut o reactie alergica la medicamente care contin aciclovir sau propilen glicol sau la oricare din componentii medicamentului;
Acest preparat nu se aplica intraocular, periocular, sau pe mucoase.
Aveti grija deosebita cand utilizati Aciclovir
In infectia cu virus varicelo-zosterian, infectiile severe cu VHS si la pacientii cu imunitate deficitara este recomandat tratamentul cu Aciclovir comprimate.
Adresati-va medicului in cazul in care sunteti in una din situatiile mentionate anterior sau suferiti de o tulburare a sistemului imunitar.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala, desi nu sunt cunoscute interactiuni cu alte medicamente in cazul terapiei topice cu aciclovir. Deoarece se aplica pe suprafata 2
pielii si nu ajunge in cantitati semnificative in circulatia sistemica, Aciclovir crema nu interactioneaza cu alte medicamente administrate pe cale orala.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
In lipsa unei experiente clinice suficiente Aciclovir crema nu este recomandat in timpul perioadei de sarcina sau alaptare decat dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu matern/risc fetal.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Administrat topic Aciclovir nu este absorbit in circulatia sistemica, de aceea nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
3. CUM SA UTILIZATI ACICLOVIR
Utilizati intotdeauna Aciclovir exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Atat in cazul infectiilor primare cat si al recidivelor, tratamentul trebuie inceput la primele semne sau simptome ale infectiei (durere, senzatie de intepaturi sau de arsuri, eritem local).
Este recomandabila aplicarea cremei pe suprafetele afectate la fiecare 4 ore – de aproximativ 5 ori pe zi. Tratamentul trebuie continuat pana la vindecarea leziunii, acesta durand aproximativ 5 pana la 10 zile.
Adresati-va medicului dumneavoastra daca dupa aplicarea tratamentului simptomele nu se amelioreaza sau chiar se agraveaza.
Crema poate fi indepartata prin spalare cu apa.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Aciclovir
Adresati-va medicului.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Aciclovir poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Temporar pot sa apara senzatii de arsura si/sau usturime la nivelul zonei unde a fost administrat medicamentul. Rareori apar rash, prurit, usoara uscaciune si/sau descuamare locala. In unele cazuri se poate dezvolta o dermatita de contact.
Intrerupeti administrarea cremei in cazul in care apare oricare din reactiile adverse mentionate.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.
5. CUM SE PASTREAZA ACICLOVIR
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Aciclovir dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa exp.. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Aciclovir
-Substanta activa este aciclovir 50 mg/g.
-Celelalte componente sunt: dimeticona, alcool cetilic, parafina lichida, vaselina alba, propilenglicol, apa purificata, glicerol monostearat si macrogol stearat
Cum arata Aciclovir si continutul ambalajului
Aciclovir se prezinta sub forma de crema; masa de consistenta cremoasa, fara aglomerari sau particule straine, de culoare alba pana la aproape alba, cu miros caracteristic
Cutie cu un tub din aluminiu a 2 g crema .
Deșertul Sahara este unul dintre cele mai aride și ostile locuri de pe planetă. Cu…
Horoscop 8 noiembrie. Capricornii să fie mai atenți la starea lor de sănătate. Vărsător, dragostea…
ROLUL grăsimii în alimentație. Dr. Mihaela Bilic, medic primar în specialitatea diabet și nutriție, explică…
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci târziu. Medicii avertizează asupra pericolului de a mânca…
Camelia Pătrășcanu susține că un semn zodiacal poate să-și schimbe complet imaginea în cursul acestei…
Ce anume se interzice de Sfinții Mihail și Gavriil. Ce ar trebui să faceți pe…