Sari la conținut

ACEȘTI 3 factori comuni ar putea duce la un accident vascular cerebral care pune viața în pericol

AVC
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Factori de risc pentru AVC

Factori de risc pentru AVC. Un nou studiu leagă fumatul, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială cu un risc crescut de accidente vasculare cerebrale severe, invalidante.

Cercetătorii subliniază gestionarea acestor factori de risc pentru a preveni complicațiile care modifică viața, în special în regiunile cu venituri mici și medii, unde ratele hipertensiunii arteriale cresc rapid.

Un nou studiu dezvăluie trei factori de risc semnificativi care nu numai că cresc probabilitatea unui accident vascular cerebral, dar cresc și șansele ca acesta să fie sever și să schimbe viața.

3 factori de risc pentru un AVC debilitant și invalidant

Cei trei factori cu un risc crescut pentru AVC sunt:

Acești factori sunt legați de accidentele vasculare cerebrale debilitante care pot lăsa pacienții incapabili să meargă sau să aibă grijă de ei înșiși în mod independent.

Cercetarea, publicată în Neurology, a analizat date de la aproape 27.000 de persoane din 32 de țări, cu o vârstă medie de 62 de ani. Dintre acești participanți, aproximativ jumătate au suferit un accident vascular cerebral, aproximativ 4.800 au suferit un accident vascular cerebral sever și 8.600 unul ușor. până la un accident vascular cerebral moderat.

După ajustarea pentru alte variabile de sănătate, cercetătorii au observat că prezența acestor trei factori de risc a crescut brusc probabilitatea de severitate a accidentului vascular cerebral.

„Accidentul vascular cerebral poate duce la dizabilitate sau chiar deces, dar există mai mulți factori de risc pe care oamenii îi pot modifica prin modificarea stilului de viață sau cu medicamente”, a subliniat autorul principal Catriona Reddin, cercetător în geriatrie la Universitatea din Galway din Irlanda.

Reddin a subliniat că gestionarea tensiunii arteriale crescute, abordarea fibrilației atriale și renunțarea la fumat ar putea reduce semnificativ riscul de accidente vasculare cerebrale severe.

Constatări cheie ale studiului

  • Fibrilație atrială: Participanții cu fibrilație atrială, o formă obișnuită de bătăi neregulate ale inimii, au fost de 4,7 ori mai probabil să aibă un accident vascular cerebral sever și de 3,6 ori mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral ușor până la moderat în comparație cu cei fără afecțiune. Ritmul neregulat al inimii crește șansele apariției cheagurilor de sânge, care pot bloca apoi fluxul de sânge către creier, ducând la un accident vascular cerebral.
  • Hipertensiune arterială: Hipertensiunea arterială, o afecțiune răspândită la nivel mondial, a fost asociată cu un risc de 3,2 ori mai mare de accident vascular cerebral sever și un risc de 2,9 ori mai mare de accident vascular cerebral ușor până la moderat. Hipertensiunea arterială slăbește în timp vasele de sânge, făcându-le mai vulnerabile la ruptură sau blocare.
  • Fumatul: fumătorii au avut de 1,9 ori mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral sever și de 1,7 ori mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral ușor până la moderat. Fumatul dăunează vaselor de sânge, făcându-le mai susceptibile la formarea cheagurilor.

„Descoperirile noastre subliniază nevoia urgentă de a controla tensiunea arterială ridicată, în special în țările cu venituri mici și medii, unde ratele de hipertensiune arterială și accident vascular cerebral sunt în creștere”, a aconcluzionat Reddin.

Ea a subliniat că controlul tensiunii arteriale este cel mai important factor de risc modificabil pentru accident vascular cerebral la nivel global.

Măsuri de prevenție pentru accidentul vascular cerebral

  • Renunțați la fumat: Fumatul contribuie în mod semnificativ la riscul de accident vascular cerebral, astfel încât renunțarea poate reduce șansele de accident vascular cerebral sever.
  • Monitorizați și gestionați tensiunea arterială: Tensiunea arterială ridicată este un factor de risc major pentru accident vascular cerebral. Verificați-vă regulat tensiunea arterială și colaborați cu furnizorul de asistență medicală pentru a o menține într-un interval sănătos.
  • Abordați fibrilația atrială: Dacă aveți fibrilație atrială, solicitați tratament medical pentru a gestiona starea și a preveni formarea cheagurilor.
  • Adoptați o dietă sănătoasă și exerciții fizice: O dietă echilibrată, săracă în sodiu și bogată în fructe, legume și cereale integrale, combinată cu exerciții fizice regulate, poate ajuta la menținerea sănătății inimii și la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel