Din cuprinsul articolului
Acestea sunt substanțele chimice care îi fac pe bebeluși să miroasă dulce și pe adolescenți să miroasă ca o „capră”. Conform unui studiu realizat de Helene Loos, cercetător în domeniul aromelor la Universitatea Friedrich Alexander din Germania, mirosurile bebelușilor și ale adolescenților sunt influențate de diverse substanțe chimice.
Cercetătorii au folosit cromatografia în fază gazoasă pentru a detecta substanțele odorante individuale din fiecare mostră de miros corporal (body odor – BO), iar apoi au cerut voluntarilor să miroasă și să descrie mirosul fiecărei substanțe chimice. Rezultatele au arătat că au fost detectate 42 de substanțe odorante, ambele grupe de vârstă producându-le pe aceleași, în mare parte.
Studiul a constatat că un grup de substanțe chimice numite aldehide au fost cele mai diverse, emițând arome ca „de carton”, „prăjite” și „de nucă”.
BO de la ambele grupe de vârstă conținea, de asemenea, acizi carboxilici, o clasă de compuși organici. Unii au fost plăcuți, emițând note „fructate” sau „asemănătoare prunelor uscate”, în timp ce alții au fost mai puțin plăcuți, mirosind a „brânză”, „mucegai” sau a „capră”.
Acizii carboxilici de la axilele adolescenților și-au păstrat mirosurile după mai multe diluții decât cei de la copiii mici, sugerând că substanțele chimice ar putea fi secretate în concentrații mai mari după pubertate.
BO-ul adolescenților adăpostea, de asemenea, doi steroizi care erau absenți din probele copiilor mici.
Modificările în BO-ul oamenilor între copilărie și pubertate pot fi legate de alterări ale pielii lor, inclusiv modificări hormonale, o schimbare în compoziția lipidică a acesteia, diferențe în microbiomul pielii sau activarea glandelor sudoripare și a glandelor sebacee, care emit o substanță uleioasă.
Cu toate acestea, încă nu este clar care dintre aceste modificări anatomice ar putea explica diferențele din acest studiu.
Pentru a asigura corectitudinea datelor, cercetătorii le-au cerut părinților sugarilor și adolescenților să evite alimentele urât mirositoare care conțin condimente, ceapă sau usturoi și au pus la dispoziție geluri de duș fără parfum și detergenți fără parfum.
Cele mai multe dintre cele 42 de mirosuri au fost găsite și în tricouri nepurtate, dar nu este clar dacă au emanat de la participanți sau au provenit dintr-o altă sursă.
Unele substanțe chimice legate anterior de BO nu au fost detectate în acest studiu, inclusiv acidul acetic, care dă oțetului mirosul său caracteristic.
Acest lucru poate fi explicat prin faptul că echipa a studiat un eșantion mic și nediferențiat sau prin faptul că tehnicile diferă în ceea ce privește capacitatea de a detecta diferite substanțe.
Loos și colegii săi intenționează să utilizeze alte abordări pentru a capta o varietate mai mare de mirosuri și să exploreze modul în care BO se schimbă la alte grupe de vârstă, inclusiv la persoanele în vârstă. De asemenea, ei doresc să studieze BO mai intens, după exerciții fizice sau mai multe nopți de somn, de exemplu.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…