Din cuprinsul articolului
Produse cancerigene. Femeile folosesc zilnic produse precum șampoanele, loțiunile de corp, agenții de îndepărtare a lacului de unghii, detergenții universali, detergenții de rufe și naftalină conțin compuși organici volatili toxici (COV), substanțe chimice care scapă sub formă de gaze, se acumulează în aerul din interior și provoacă o varietate de probleme pentru sănătate, inclusiv de cancer. Acestea sunt doar câteva, lista de produse conține peste 100 de produse.
De cele mai multe ori, companiile nu sunt obligate să dezvăluie ce conțin produsele lor sau în ce procente, așa că este dificil de știut la ce pot fi expuși oamenii și potențialele efecte asupra sănătății.
„Acest studiu este primul care dezvăluie măsura în care COV toxici sunt utilizați în produsele de zi cu zi de toate tipurile, ceea ce ar putea duce la probleme grave de sănătate”, notează autorul principal Christine Knox, om de știință la Institutul Silent Spring.
„Publicarea acestor informații ar putea oferi producătorilor un stimulent să își reformuleze produsele și să folosească ingrediente mai sigure ”, adaugă el.
Cercetătorii au studiat pe 33 produse, ei cere companiilor care vând produse să avertizeze consumatorii dacă acestea le-ar putea expune la cantități semnificative din aceste substanțe chimice dăunătoare, care provoacă cancer, malformații congenitale sau alte daune ale reproducerii.
În ciuda legii, echipa de cercetare a estimat că peste 5.000 de tone de substanțe chimice volatile enumerate în lege au fost eliberate din produsele din statul California în 2020.
Dintre acestea, cercetătorii s-au concentrat pe 30, inclusiv douăsprezece tipuri diferite de produse de îngrijire personală, care merită o atenție specială deoarece conțin adesea substanțe chimice nocive și pot prezenta cele mai mari riscuri pentru sănătate.
Acestea includ formaldehida care se găsește în lac de unghii, șampon, machiaj și alte produse de îngrijire personală.
În plus, produsele utilizate la locul de muncă reprezintă o preocupare deosebită, notează autorii studiului, deoarece lucrătorii folosesc adesea multe tipuri diferite de produse care conțin substanțe chimice periculoase.
Cercetătorii evidențiază tipurile de produse pe care producătorii ar trebui să le reformuleze pentru a înlocui COV toxici cu ingrediente mai sigure. Ei recomandă, de asemenea, Agenției pentru Protecția Mediului din SUA să ia în considerare legislația pentru cinci substanțe chimice suplimentare.
Oficialii din domeniul sanitar din SUA au anunţat primul caz al unei noi forme de…
De la 1 ianuarie 2025, majoritatea pensionarilor vor beneficia de creșteri ale veniturilor, fiind vorba…
Ziua globală de acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin este marcată în România, pe…
Cazul băiatului de 16 ani cu peritonită lăsat să moară în Spitalul din Târgu Jiu a…
10.575 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine duminică examenul de intrare în Rezidenţiat, dintre…
Horoscopul zilei de duminică, 17 noiembrie 2024, spune că cele mai multe zodii vor avea…