Din cuprinsul articolului
Dacă ești atent la corpul tău, știi că intestinul tău se simte într-un anumit fel după ce mănânci alimente care fie îi aduc beneficii, fie îl sabotează. Un hamburger mare cu cartofi prăjiți sau mai multe felii de pizza îți vor afecta intestinul în mod diferit față de un bol de quinoa, cartofi dulci prăjiți și legume proaspete. Acest lucru se datorează faptului că anumite alimente promovează creșterea bacteriilor bune, în timp ce altele provoacă tulburări digestive și tulbură sănătatea microbiomului tău.
Ce este microbiomul?
Alcătuit din trilioane de microorganisme, microbiota sau microbii, microbiomul este un echilibru sănătos de ciuperci, paraziți, bacterii și viruși.
La o persoană sănătoasă, acești microbi coexistă pașnic, iar numărul bacteriilor sănătoase este mai mare decât cel al bacteriilor nesănătoase. Acest echilibru delicat poate susține funcția imunitară, digestia optimă și mai multe funcții corporale. Atunci când consumați alimente care nu sunt favorabile sănătății microbiomului dumneavoastră, sănătatea dumneavoastră generală începe să aibă de suferit, ceea ce vă expune la un risc mai mare de îmbolnăvire.
Dacă nu știi ce alimente îți supără intestinul, citește mai departe pentru a afla mai multe despre ele. Evitarea acestor alimente vă poate reduce riscul de probleme de sănătate legate de intestin.
Îndulcitori artificiali
Îndulcitorii artificiali sunt asemănători cu alcoolii de zahăr, în sensul că pot provoca dureri de stomac, balonare, gaze și diaree.
Nu toată lumea are aceste reacții la îndulcitorii artificiali, dar consumul unei cantități suficiente din aceștia poate deranja cu ușurință microbiomul tău.
Îndulcitorii artificiali au potențialul de a schimba bacteriile intestinale care influențează metabolismul, crescând riscul de obezitate. Pentru a evita acești îndulcitori, asigurați-vă că citiți etichetele nutriționale și căutați cuvintele care se termină în „-ol”, de exemplu, sorbitol.
Carnea roșie
Cu moderație, carnea de vită hrănită cu iarbă/finisată cu iarbă nu va provoca daune ireparabile intestinului. Studiile confirmă faptul că un consum ridicat de carne roșie poate crește inflamația, în special în colon, crescând riscul de cancer de colon.
Statisticile sunt, de asemenea, surprinzătoare, studiile relevând faptul că un consum în exces de carne roșie și procesată a cauzat aproape 18% din cazurile de cancer de intestin inferior.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) clasifică carnea procesată ca fiind cancerigenă de clasa 1, ceea ce înseamnă că se știe că aceasta provoacă cancer la om.
Alimente prăjite
Gastroenterologii spun că alimentele prăjite sunt rele pentru sănătatea intestinelor din mai multe motive.
În primul rând, alimentele prăjite declanșează în mod obișnuit boala de reflux gastroesofagian (GERD), care apare atunci când acidul gastric se întoarce în mod regulat în esofag.
Alimentele prăjite conțin, de asemenea, concentrații mari de grăsimi saturate, care sunt foarte greu de digerat și durează mult timp pentru a se descompune. Aceasta poate fi o problemă serioasă pentru oricine, dar mai ales pentru persoanele cu boală inflamatorie intestinală (IBD).
În plus, carnea prăjită poate crește endotoxinele intestinale și inflamația sistemică prin încurcarea microbiomului intestinal.
Consumul de alimente prăjite creează, de asemenea, o diversitate mai mică a bacteriilor intestinale.
Alimente foarte procesate
Mâncărurile pre-făcute și alimentele gata de consum (cum ar fi pizza congelată sau mesele la microunde) sunt ușor de savurat dacă sunteți presat de timp. Totuși, intestinul tău nu îți mulțumește niciodată pentru că mănânci aceste alimente. În ciuda comodității lor, acestea sunt extrem de incomode pentru intestin.
Alimentele ultraprocesate nu numai că cresc riscul de IBD, dar conțin și ingrediente precum zaharuri adăugate, agenți de îngroșare, arome, emulgatori și conservanți, toate acestea dăunând intestinului.
Studiile indică faptul că emulgatorii alimentari promovează inflamația colonului prin modificarea microbiomului intestinal și deteriorarea mucoasei intestinale.
Încercați să limitați sau să evitați complet alimentele procesate sau de conveniență, în special cărnurile procesate, mesele congelate și supele la conservă.
Alcool
O mulțime de oameni iubesc să se îmbuibeze ocazional din diverse motive. Unii vor să se relaxeze și să reducă stresul, în timp ce alții vor doar să se relaxeze. Din nefericire, consumul zilnic de băuturi alcoolice vă poate afecta negativ intestinul.
Băutura poate deteriora mucoasa, sau mucoasa, tractului digestiv. Pentru a spune mai simplu, alcoolul este o toxină intestinală și ar trebui să fie unul dintre primele alimente/băuturi pe care le evitați dacă sunteți preocupat de sănătatea intestinului.
Lactate
Intoleranța la lactoză este mult mai frecventă decât realizează majoritatea oamenilor, afectând aproximativ 36-40% dintre americani. Lactatele cauzează o serie de simptome care rezultă din intoleranța la lactoză, scăderea enzimei lactază și intoleranța la FODMAP sau alergia la lapte.
Unele produse lactate conțin chiar și hormoni dăunători și antibiotice care vă pot distruge intestinul.
Antibioticele din produsele lactate pot distruge sau deteriora bacteriile benefice din intestin, ceea ce poate perturba echilibrul florei intestinale.