Categories: Expertul zilei

Acestea sunt cele mai eficente plante pentru a purifica aerul din casa!

A avea plante de apartament este o modalitate excelentă de a vă menține aerul curat. Există multe plante de filtrare a aerului care pot purifica aerul din casa ta.

Următorul articol evidențiază cele mai eficiente instalații de filtrare a aerului de păstrat pentru filtrarea poluanților și a substanțelor chimice toxice din casă.

Această listă se bazează pe un studiu realizat de NASA. Studiul a constatat că anumite plante au fost mai capabile să elimine din aer următoarele substanțe chimice toxice (1):

Tricloretilenă: Simptomele asociate cu această substanță chimică includ  amețeli, cefalee, greață și vărsături urmate de somnolență și comă.

Formaldehidă: expunerea la acest produs chimic poate provoca iritații la nivelul nasului, gurii și gâtului și, în cazuri severe, umflarea laringelui și a plămânilor.

Benzen: Respirația cu această toxină poate irita ochii și poate provoca somnolență, amețeli, dureri de cap, creșterea ritmului cardiac, confuzie și, în unele cazuri mai rare, poate duce la inconștiență.

Xilen: Poate provoca iritații la nivelul gurii și gâtului, amețeli, dureri de cap, confuzie, probleme cardiace, leziuni hepatice și renale și comă.

Amoniac: Acest fum toxic poate provoca iritații, tuse și dureri în gât.

Multe dintre aceste substanțe chimice au fost legate de efecte periculoase asupra sănătății. De fapt, poluarea aerului ucide mii de oameni în fiecare an (2) și ar putea fi, de asemenea, motivul pentru care nu puteți slăbi (3).

Cercetătorii de la NASA recomandă să aveți cel puțin o plantă la 100 de metri pătrați de spațiu de acasă sau de birou pentru a purifica aerul din jurul vostru.

Dracaena, iedera, ficusul, philodendronul, aloe vera sau sansevieria sunt doar cateva exemple de plante care purifica aerul din incapere, iar printre plantele cu flori se numara crizantema, azalea, gerbera si spatiphyllium.

Sansevieria trifasciata sau Sabiuta este o planta purificatoare, originara din Africa tropicala, cu frunze carnoase, drepte si puternic colorate, care se adapteaza usor si este foarte rezistenta.

Are proprietatea de a transforma dioxidul de carbon in oxigen pe parcursul noptii si elimina cu succes poluanti precum benzenul, formaldehida, tricloretilena si xilenul. Este indicat ca planta in ghiveci sa fie amplasata intr-o camera luminoasa, dar ferita de bataia directa a razelor soarelui.

Crinul pacii, denumit stiintific spathiphyllum sp este o planta eleganta, cu flori albe, delicate, care purifica aerul si produce oxigen, absoarbe si elimina sporii de mucegai si alte substante nocive precum amoniacul, toluenul, acetona, benzenul si tricloroetilenul.

Este perfecta in camerele predispuse la mucegai, dar si in incaperile cu aparate electronice sau unde se fumeaza. Pentru pisici si alte animale de companie aceasta planta este otravitoare. Indicat ar fi ca frunzele crinului pacii sa nu aiba praf.

Iedera englezeasca este o optiune eficienta pentru a oferi prospetime aerului. Benefica pentru persoanele care sufera de astm si forme usoare de alergii, planta are rolul de a indeparta formaldehida, mucegaiul si benzenul regasit in detergenti, materiale sintetice si pesticide.

Una dintre cele mai potrivite plante cu flori pentru purificare aerului, crizantema, denumita botanic Chrysanthemum este eficienta pentru indepartarea amoniacului, formaldehidei, dar mai ales a benzenului, considerat un agent cancerigen, prezent in mase plastice, tigari si substante chimice.

In China si Jароnіa, oamenii adauga petalele florilor in diverse salate si folosesc radacinile crizantemelor in scop medical, pentru a ameliora durerile de cap. Florile crizantemei comestibile sunt galbene si de marimi reduse.

Excelenta pentru a fi amplasata in dormitor, gerbera sau margareta nobila este o planta cu flori vibrante si vesele, foarte populara, care in timpul noptii purifica aerul eliberand oxigen, fiind astfel ideala pentru persoanele care sufera de tulburari ale somnului.

Planta paianjen (stiintific numita Chlorophytum comosum) cu frunze decorative permanent verzi si dungi albe, este perfecta pentru interior avand capacitatea de a curata natural aerul din locuinta si de a neutraliza in doar cateva zile peste 90% din monoxidul de carbon, formaldehida si alti diversi poluanti.

Dracaena este o planta decorativa de interior, populara si rezistenta, care nu necesita o atentie deosebita, se descurca cu lumina putina si este un excelent purificator al aerului reusit sa absoarba noxe precum benzenul si substantele volatile din vopseluri si adezive.

Aloe vera este o planta suculenta cu proprietati multiple, originara din Africa de Nord, utilizata cu succes in fitoterapie si cosmetica. La fel ca gerbera, aceasta planta elibereaza oxigen noaptea si curata aerul de monoxid de carbon, benzen si formaldehida. „Planta miracol” in ghiveci echivaleaza cu 9 filtre biologice de aer.

In compozitia chimica a gelului transparent din interiorul frunzei de aloe se gasesc 18 aminoacizi din cei 22 necesari organismului, vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, B12) si minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor, magneziu, zinc) esentiale pentru protejarea sanatatii. Unele persoane pot fi alergice la aceasta planta vindecatoare. Extractul din aloe vera are o serie de indicatii terapeutice pentru gastrita, anemie si stimularea sistemului imunitar, are efect antireumatic, emolient si se utilizeaza pentru astm, dureri de cap, eczeme, arsuri de piele sau diferite micoze.

Originar din India, ficusul sau planta de cauciuc purifica aerul din incaperi, fiind eficient la eliminarea formaldehidei si tricloroetilenului din aer, eliberand un continut crescut de oxigen.

Feriga este una dintre cele mai eficiente plante pentru filtrarea aerului, contribuind la sporirea nivelului de umiditate si oxigen dintr-o camera cu lumina indirecta, nu foarte calduroasa. Indeparteaza cu succes mucegaiul, xilenul si formaldehida.

Recent Posts

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

7 minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

37 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

o oră ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

3 ore ago

Citeste si: