Sari la conținut

Acestea sunt bolile oculare care amenință diabeticii. Care este cea mai periculoasă?

boli ochi
Sursă: Getty Images
Boli oculare

Acestea sunt bolile oculare care amenință diabeticii.  Studiile au arătat că aproape unul din trei pacienți cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2 suferă de retinopatie diabetică.

Retinopatia diabetică este principala cauză a pierderii vederii la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 74 de ani.

boala oculara
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului. Se datorează modificărilor cauzate de nivelurile ridicate de glucoză din vasele retinei, membrana fotosensibilă din spatele ochiului, care transformă lumina în semnale electrice – stimuli pentru creierul uman, cu scopul de a forma imagini – idoli” , explică medicul chirurg oftalmolog Chrysa Koutsiuki, medic specialist în Retină, Macula, Inflamație Intraoculară și Patologie Cataractă.

Cel mai mare risc se confruntă cei care:

  • Au fost diagnosticați cu diabet în urmă cu mulți ani;
  • Au un nivel ridicat constant de hiperglicemie în sânge;
  • Au hipertensiune arterială;
  • Au colesterol din sânge ridicat;
  • Ei trec printr-o perioadă de sarcină.

Atunci când un pacient are niveluri crescute de glucoză în mod persistent (adică suferă de diabet zaharat), se dezvoltă modificări în timp – leziuni ale vaselor de sânge foarte mici (capilare) ale retinei. Această tulburare se numește retinopatie diabetică și într-un stadiu avansat poate provoca leziuni ireversibile ale vederii (chiar și orbire totală).

Putem reduce riscul de a dezvolta retinopatie diabetică? Da. Iată cum:

  • Controlează reglarea zahărului din sânge, tensiunea arterială și nivelul colesterolului;
  • Aderarea la tratamentul diabeticului;
  • Menținerea unei greutăți corporale normale;
  • Menținerea unei alimentații echilibrate, combinată cu exerciții fizice regulate;
  • Renunțarea la fumat.

Screeningul pre-simptomatic este vital

Este un test simplu, nedureros și complet specializat, care este recomandat anual pacienților cu vârsta peste 12 ani cu diabet zaharat de tip 1 și 2. Diagnosticul precoce poate dezvălui constatări înainte de a începe să afecteze vederea. În funcție de constatări, se determină frecvența verificărilor.

„Dacă nu există constatări de retinopatie diabetică, se recomandă o reverificare în 1-2 ani. Dacă constatările sunt ușoare (cu modificări diabetice ușoare ale fundului de ochi), se recomandă o reexaminare într-un an. Totuși, dacă retinopatia este într-un stadiu avansat și provoacă probleme de vedere, trebuie efectuate teste diagnostic-imagistice suplimentare și trebuie urmate protocoale de tratament specifice pentru tratamentul bolii”, subliniază doamna Koutsiuki, care este managerul științific al departamentul nou înființat pentru retinopatie diabetică, cu programul de pre-screening al unui institut privat.

Pre-screeningul pentru retinopatia diabetică durează 30 de minute

„Medicul va cere informații despre tipul de diabet al pacientului, anii de la diagnosticare, informații despre tratamentul antidiabetic pe care îl urmează și rezultatele celui mai recent test de hemoglobină glicata (HbA1c) ”, explică doamna Koutsiuki și adaugă că „ apoi, un optometrist va proceda cu o fotografie digitală a părții din spate a ochiului (fundus ocular). Foto-imaginea color va fi evaluată de un medic oftalmolog specializat în patologia fundului de ochi și pacientul va fi informat despre rezultate.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel