Din cuprinsul articolului
Pancreasul este o glandă situată în spatele stomacului și în fața coloanei vertebrale care produce sucuri care ajută la descompunerea alimentelor și hormonii care ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, conform Medline Plus, Biblioteca Națională de Medicină din SUA.
Problemele la nivelul pancreasului pot duce la multe probleme de sănătate, inclusiv:
- Pancreatită sau inflamație a pancreasului: Aceasta apare atunci când enzimele digestive încep să digere pancreasul însuși.
- Cancer pancreatic.
- Fibroza chistică, o afecțiune genetică în care o secreție mucoasă groasă și lipicioasă poate bloca canalele pancreatice.
Acestea sunt alimentele care îți forțează pancreasul
Pâine albă
Românii sunt dependenți de pâinea albă. Făina rafinată cu care este fabricată este compusă în principal din amidon care, în contact cu saliva, se transformă rapid în zahăr.
În acest sens, pancreasul nostru funcționează excesiv pentru a stabiliza nivelul sângelui fără ca noi să observăm.
Cartofii
Un alt aliment care este omniprezent în dietele țărilor occidentale și care nu ne face prea mult bine în exces este cartoful. Cartoful are, de asemenea, o proporție mare de amidon și puțină fibră, ceea ce înseamnă că indicele său glicemic este ridicat.
De fapt, cea mai interesantă parte nutrițională a cartofului este pielea și, în general, această legumă este curățată înainte de gătit.
Bauturi racoritoare pline de zahăr
Cea mai bună băutură pe care o putem avea pentru a ne potoli setea este apa. Majoritatea băuturilor răcoritoare pe care le consumăm zilnic sunt pline de zaharuri care fac ca pancreasul nostru să funcționeze excesiv.
Orez alb
Ar trebui să mâncăm mai puțin orez și întotdeauna în versiunea sa integrală. „Consumul de orez alb este ca și consumul de zahăr, deoarece corpul nostru transformă rapid amidonul din acest tip de orez în glucoză, producând vârfuri periculoase în zahărul din sânge”, explică un epidemiolog celebru.
Pe lângă deteriorarea pancreasului asociată consumului de acest tip de alimente, acestea cresc și riscul de obezitate. Acest lucru se datorează faptului că alimentele bogate în amidon provoacă foamea la scurt timp după ce le-ai consumat. În orice caz, ne putem obișnui cu orezul brun, care are mai multe fibre și „încetinește trecerea alimentelor prin tractul intestinal”.
Pastele albe
Deși pastele sunt cel mai tipic fel de mâncare din Italia și, prin urmare, fac parte din renumita dietă mediteraneană, majoritatea dintre noi ar trebui să reducă consumul. Martínez-González explică faptul că cu cât pastele sunt mai fierte, cu atât mai devreme se transformă în amidon și, prin urmare, este mai sănătos să le consumați al dente.