Din cuprinsul articolului
Hipervitaminoza, cunoscută și sub numele de exces de vitamine, poate duce la creșterea în greutate, spune medicul rus Dr. Tatyana Bedaeva. Ea adaugă că în această categorie intră vit. B1, B6, E, A.
Deficiențele nutritive pot duce, de asemenea, la creșterea în greutate. În ceea ce privește deficiențele de vitamine care duc la această problemă, lista include vit. D, C, K și B3. Creșterea în greutate din cauza hipervitaminozei B12 și B6 ajută la digerarea carbohidraților.
Totuși, dacă există un exces al acestora, procesul poate scăpa de sub control. Și se ajunge în situația în care, cu cât se digeră mai mulți carbohidrați, cu atât apetitul devine mai puternic.
Un alt nutrient al cărui exces duce la creșterea poftei de mâncare, potrivit medicului, este vit. Е. Acesta este cunoscut ca un antioxidant puternic și este adesea luat fără a se monitoriza nivelul său în organism.
Vit. A este implicată în formarea celulelor adipoase, astfel încât excesul său va contribui la activarea acestui proces și va stimula apetitul ca orice metabolit.
Desigur, deficiențele anumitor nutrienți pot afecta și ele creșterea în greutate, notează Dr. Bedaeva. Lider printre ele este vit. D, care este necesară nu numai pentru metabolismul calciului, ci și pentru metabolismul carbohidraților și al grăsimilor.
Prin urmare, lipsa vit. D duce la întreruperea acestui proces – formarea celulelor adipoase devine mult mai ușoară. În plus, este responsabilă pentru nivelul hormonului bucuriei – serotonina, care normalizează greutatea și reduce foamea.
B3 sau niacina este implicată în mod activ în reglarea nivelului de zahăr din sânge. În mod firesc, deficitul acesteia va duce la întreruperea acestui proces și la semnale necorespunzătoare către creier, ceea ce va duce la creșterea apetitului și la acumularea de grăsime în exces.
Chiar și cu un deficit caloric, în cazul unui aport redus de niacină, organismul va utiliza în primul rând carbohidrații, mai degrabă decât grăsimile, crescând dorința de dulciuri și ducând la tulburări metabolice.
Printre vitaminele a căror deficiență se poate manifesta prin creșterea apetitului se numără vitamina C. Organismul o va căuta în alimentele bogate în calorii, grase și zaharoase, încercând să compenseze deficitul acesteia.
În același timp, alimentele bogate în acid ascorbic ajută la reducerea apetitului și la diminuarea foamei. În plus, vit. K a devenit recent foarte răspândită – este un grup de vitamine lipofile (adică solubile în grăsimi) și hidrofobe necesare pentru sinteza proteinelor.
Atunci când este consumată în mod regulat, se crede că favorizează pierderea în greutate. „Dar este important de știut că este, de asemenea, implicată în coagularea sângelui și, dacă este prea multă, poate duce la formarea de cheaguri de sânge, așa că aportul său trebuie să fie strict cel prescris de medic. În plus, efectul direct al vit. K asupra metabolismului și a pierderii în greutate este încă o problemă controversată în rândul oamenilor de știință”, subliniază medicul, potrivit sursei.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…