Din cuprinsul articolului
Demența a încetat de mult să mai fie o boală a vârstnicilor. De asemenea, este din ce în ce mai des diagnosticată la persoanele care au sub 40 de ani. Boala se dezvoltă treptat, astfel încât este dificil pentru o persoană să înțeleagă că ceva este în neregulă cu ea. De obicei, rudele și prietenii apropiați sunt primii care observă comportamentul ciudat al pacientului. Cel mai important lucru este ca o persoană să consulte un neurolog cât mai curând posibil.
Inițial, simptomele pot aminti de problemele de memorie legate de vârstă.
Care sunt simptomele care trădează demența?
„Nimeni nu te cunoaște mai bine decât te cunoști tu însuți. Din acest motiv, fiecare este capabil să își dea seama că ceva nu este în regulă cu corpul său. Există semne ale demenței care sunt vizibile atât pentru ceilalți, cât și pentru persoana afectată”, spune Dr. Stuart McGinn.
„Dacă brusc vi se pare dificil să vă organizați timpul liber, să vă planificați ziua și lucrurile continuă să ajungă în locul nepotrivit. De exemplu, găsiți adesea telecomanda televizorului în baie și, dintr-un motiv oarecare, ochelarii dvs. ajung în dulapul de pe hol, chiar dacă anterior ați lăsat obiectele la locul lor, acestea sunt semne îngrijorătoare”, spune specialistul.
Atunci când creierul începe să încetinească, o persoană are încă o orientare excelentă în lumea știută și își amintește numele obiectelor. Cu toate acestea, există un „dar” important: poate avea dificultăți în a-și alege cuvintele. Ți-a trecut ceva prin minte, gândul nu poate fi formulat, dar vrei să împarți o propoziție lungă în două sau trei scurte? Toate acestea sunt semne îngrijorătoare”, spune medicul.
„Dacă persoana iubită uită adesea numele persoanelor pe care le cunoaște sau nu își poate aminti evenimente recente, atunci merită să o duceți la medic”, spune expertul.
Medicul mai spune: „O altă nuanță importantă: dintr-o dată devine dificil pentru o persoană să își amintească informații noi. De exemplu, înainte vă puteați aminti cu ușurință 4 cifre pentru a seta o parolă pe telefon sau pe cardul bancar. Dar acum vă este greu să faceți asta, chiar dacă există anumite asocieri cu codul.”
Schimbările frecvente de dispoziție sunt unul dintre semnele care ar trebui să vă atragă atenția în primul rând.
„Puteți avea izbucniri bruște de agresivitate care nu sunt cauzate de nimic. Sau ați început brusc să evitați oamenii și să plângeți adesea fără motiv. Acestea sunt toate semne ale dezvoltării demenței. În creier au loc schimbări ireversibile care afectează psihicul și comportamentul”, spune medicul.
Un alt simptom al dezvoltării bolii este planificarea dificilă a traseului. Pacientul simte teama că se poate rătăci sau merge într-o direcție greșită.
Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență, o afecțiune în care creierul nu mai funcționează corespunzător. Boala Alzheimer cauzează probleme de memorie, gândire și comportament. În stadiile incipiente ale demenței, simptomele pot fi minime, dar pe măsură ce boala afectează tot mai mult creierul, simptomele se agravează. Rata în care progresează boala variază de la o persoană la alta, însă speranța medie de viață după diagnosticare este de opt ani.
„Deși în prezent nu există niciun tratament care să poată opri evoluția bolii Alzheimer, există medicamente care pot reduce simptomele demenței. În ultimele trei decenii, cercetarea demenței a oferit o mai bună înțelegere a modului în care boala Alzheimer afectează funcțiile creierului. În prezent, cercetătorii continuă să caute tratamente mai eficiente, precum și intervenții care ar putea preveni boala Alzheimer și îmbunătăți sănătatea creierului”, spune specialistul.