Din cuprinsul articolului
A avea obiceiuri alimentare sănătoase ajută la prevenirea bolilor netransmisibile, printre care diabetul, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și cancerul.
O dietă echilibrată asigură nutrienții necesari pentru funcționarea optimă a organismului uman, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Dobândirea acestor obiceiuri sănătoase nu este întotdeauna un proces ușor, deoarece există alimente care, deși sunt bogate, au valoare nutritivă mică și pot fi chiar dăunătoare sănătății.
În acest sens, aici explicăm care sunt aceste alimente care nu ar trebui consumate, deoarece sunt cunoscute sub denumirea de „otrăvuri albe”.
Sare rafinata: consumul mare de sodiu (sare) creste posibilitatea de a avea hipertensiune arteriala si de a prezenta boli de inima sau accident vascular cerebral, detaliaza OMS.
Sodiul este necesar în organism pentru buna funcționare și echilibru a mușchilor, fluidelor corporale și nervilor, dar cantitatea necesară pentru aceasta este foarte mică.
Potrivit OMS, oamenii consumă zilnic 9 până la 12 grame de sare, ceea ce reprezintă de două ori aportul maxim recomandat de medici.
Zahăr rafinat: nu are proteine, vitamine, minerale, enzime sau fibre și, în general, nu oferă niciun beneficiu sănătos în alimentație. Zaharurile rafinate sunt cauza obezitatii si a dezechilibrului nutritional. În plus, conform studiilor, acestea cresc riscul de cancer.
Este important de inteles ca consumul de zahar suprima un hormon numit leptina, care este responsabil de generarea senzatiei de satietate dupa masa. În fața consumului excesiv de zahăr, va apărea o dorință nesățioasă de a mânca și de a simți în continuare gustul dulciurilor.
Evitarea consumului excesiv de zahăr ajută și la îngrijirea inimii și la controlul nivelului de trigliceride.
Făină rafinată: Un expert a asigurat că atunci când consumăm făină rafinată, organismul percepe excesul de zahăr în celulele sale. Acest lucru poate modifica transportul nutrienților și poate provoca leziuni celulare.
La nivel organic, a explicat expertul, multe funcții metabolice și hormonale sunt alterate; O altă problemă apare la nivelul creierului, la fel cum se întâmplă cu medicamentele: pe termen scurt sau lung poate duce la dezvoltarea unei dependenţe.
Orez rafinat: prin rafinarea și lustruirea orezului „se pierd până la 50% din conținutul său de minerale și 85% din vitaminele din grupa B”, conform Fundației Spaniole pentru Nutriție.
Orezul conține amidon, proteine (7%) și niacină sau vitamina B3 și B6, dar acești nutrienți se pierd în procesul de rafinare și lustruire, din acest motiv orezul brun este mai bun.
Din punct de vedere al sănătății, experții recomandă înlocuirea cerealelor rafinate precum orezul alb cu cereale integrale, inclusiv orezul brun, pentru a ajuta la prevenirea diabetului de tip 2.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…