Aceste fructe și legume te pot ajuta să previi demența. Află care sunt și consumă-le zilnic!

Alimentele influențează dezvoltarea întregului nostru sistem, inclusiv a creierului și a funcțiilor vitale care depind de el, așa că o alimentație echilibrată și sănătoasă poate preveni diferite afecțiuni.

Acesta este cazul demenței, deoarece un studiu a arătat că un nivel mai ridicat de antioxidanți din sânge poate ajuta la prevenirea acestui tip de problemă.

Studiul, publicat în ediția online a revistei Neurology, a subliniat că persoanele cu cele mai mari niveluri de antioxidanți luteină și zeaxantina și beta-criptoxantina din sânge au avut mai puține șanse de a dezvolta demență cu zeci de ani mai târziu decât persoanele cu cele mai scăzute niveluri de antioxidanți.

Fructe și legume care au acești antioxidanți

Luteina și zeaxantina se găsesc în legumele cu frunze verzi, în timp ce beta-criptoxantina se găsește în aceste fructe:

  • Kale
  • Spanac
  • Broccoli
  • Mazăre
  • portocale
  • Papaya
  • Kaki

„Prelungirea funcționării cognitive a oamenilor este o provocare majoră pentru sănătatea publică”, spune autorul studiului.

„Antioxidanții pot ajuta la protejarea creierului de stresul oxidativ, care poate provoca leziuni celulare. Sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea dacă adăugarea acestor antioxidanți poate ajuta la protejarea creierului de demență”, adaugă el.

Studiul și rezultatele acestuia

Studiul a implicat 7.283 de persoane care aveau cel puțin 45 de ani la începutul studiului. Ei au fost supuși unui examen fizic, un interviu și teste de sânge pentru a determina nivelurile de antioxidanți la începutul studiului. Apoi au fost urmăriți în medie 16 ani pentru a vedea cine a dezvoltat demență.

Participanții au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de nivelurile lor de antioxidanți din sânge. Persoanele cu cele mai mari cantități de luteină și zeaxantină au avut mai puține șanse de a dezvolta demență decât cele cu cele mai scăzute niveluri.

Fiecare creștere a abaterii standard a nivelurilor de luteină și zeaxantină, aproximativ 15,4 micromoli/litru, a fost asociată cu o scădere cu 7% a riscului de demență.

Pentru beta-criptoxantina, fiecare abatere standard a nivelurilor, aproximativ 8,6 micromoli/litru, a fost asociată cu un risc redus de demență cu 14%.

„Este important de remarcat că efectul acestor antioxidanți asupra riscului de demență a fost oarecum redus atunci când am luat în considerare alți factori precum educația, venitul și activitatea fizică, așa că este posibil ca acești factori să ajute la explicarea relației dintre nivelurile de antioxidanți și demență”. spune Beydoun.

 

Recent Posts

Psiholog, despre fenomenul care afectează sănătatea mintală: Impact DEVASTATOR

Psiholog, despre fenomenul care afectează sănătatea mintală: Impact DEVASTATOR asupra copiilor, și nu numai. Un…

15 minute ago

Ajutor pentru încălzirea locuinței. Ce venit trebuie să ai pentru ajutor de încălzire

Ajutor pentru încălzirea locuinței. Ce venit trebuie să ai pentru ajutor de încălzire pentru a…

36 de minute ago

Medic: Pune asta în ceai și răceala va trece mai repede

Remediu pentru răceală. Consumul de ceai are un efect pozitiv asupra organismului în timpul unei…

55 de minute ago

HOROSCOP. 4 ZODII vor fi afectate de Luna Plină în Berbec

Cunoscută și sub denumirea de Luna Vânătorului, Lună Plină în Berbec aduce schimbări radicale în…

10 ore ago

Ciocoliva – desertul românesc care rivalizează cu ciocolata Dubai. Cum se prepară?

Doi tineri români, Dani și Alex, antreprenorii din Scoția, au dorit să lanseze un nou…

11 ore ago

De ce apar efectele secundare după vaccinul ARN mesager?

Cercetătorii australieni au identificat motivul pentru care vaccinurile cu ARN mesager (ARNm) pot provoca reacții…

11 ore ago

Citeste si: