Din cuprinsul articolului
Două medicamente cresc riscul de demență. Studiile au descoperit că riscul de demență crește odată cu utilizarea mai îndelungată a medicamentelor.
Două tipuri de medicamente: benzodiazepinele și anticolinergicele sunt asociate cu un risc crescut de demență, arată un raport din 2021 disponibil pe site-ul Harvard Health Publishing, care citează două studii pe populație.
Două medicamente cresc riscul de demență. Studiu
Studiul asupra anticolinergicilor a fost realizat de Universitatea din Washington și Group Health, un sistem de sănătate din Seattle, iar studiul asupra benzodiazepinei a fost realizat de o echipă de cercetători din Franța și Canada.
- Studiul realizat de Universitatea din Washington și Group Health a urmărit starea de sănătate a 3.500 de bărbați și femei cu vârsta de 65 de ani sau mai mult pentru o perioadă de șapte ani.
Ei au înregistrat medicamentele pe care participanții le-au luat cu 10 ani înainte de începerea studiului. S-a descoperit că 800 de oameni au dezvoltat demență.
„Luarea unui anticolinergic pentru echivalentul a trei ani sau mai mult a fost asociată cu un risc de demență cu 54% mai mare decât administrarea aceleiași doze timp de trei luni sau mai puțin”, au descoperit cercetătorii.
- Pentru studiul cu benzodiazepine, au fost identificați 2.000 de bărbați și femei de peste 66 de ani care aveau boala Alzheimer, împreună cu 7.000 de bărbați și femei care nu aveau această afecțiune.
Odată ce grupurile au fost stabilite, cercetătorii s-au uitat la prescripțiile de medicamente în timpul celor cinci până la șase ani anteriori diagnosticului de Alzheimer.
„Persoanele care au luat o benzodiazepină timp de trei luni consecutive sau mai puțin aveau aproximativ același risc de demență ca și cei care nu au luat niciodată una.
Dar cei care au luat o benzodiazepină timp de trei până la șase luni au avut un risc cu 32% mai mare de a dezvolta Alzheimer, iar cei care au luat una timp de mai mult de șase luni au avut un risc cu 84% mai mare decât cei care nu au luat una,” au spus cercetătorii.
Cum afectează aceste medicamente sănătatea creierului
Ambele medicamente afectează neurotransmițătorii. Medicamentele anticolinergice comune, cum ar fi diciclomina, scopolamina, Benztropina blochează acetilcolina, care este implicată în învățare și memorie.
Pe lângă activitatea creierului, acetilcolina reglează și contracția vaselor de sânge, a inimii și a sistemului digestiv. Benzodiazepinele produc acid gamma-aminobutiric (GABA) care încetinește neuronii din creier. Unele benzodiazepine comune sunt diazepamul, clordiazepoxidul etc.