Din cuprinsul articolului
Un nou studiu constată că anumite băuturi alcoolice pot crește riscul de a dezvolta gută, o formă dureroasă de artrită.
Bărbații care consumă alcool de cel puțin cinci ori pe săptămână prezintă un risc de două ori mai mare de gută decât cei care beau mai puțin de o dată pe săptămână, potrivit cercetătorilor din China care au analizat obiceiurile de băutură ale mai mult de 400 000 de locuitori ai Regatului Unit.
În cazul femeilor, consumul mai frecvent de alcool este asociat cu un risc „moderat ridicat” de gută, conform rezultatelor publicate miercuri în JAMA Network Open.
Guta este cea mai frecventă formă de artrită inflamatorie – apare atunci când produsul rezidual acid uric se acumulează în articulații. Aproximativ 9,2 milioane de adulți din SUA suferă de gută, iar celebrități precum Jared Leto, Jim Belushi și Sarah Hyland și-au povestit experiențele.
„Există destul de mulți factori de risc pentru gută. Unii factori de risc sunt genetici. Există persoane care au acid uric ridicat și, în ciuda a tot ceea ce fac, au un risc mai mare de gută”, a explicat pentru The Post Dr. Diane Horowitz, director al Centrului de artrită reumatoidă Northwell Health.
„Bărbații au un risc mai mare de gută decât femeile. Femeile care sunt în postmenopauză au un risc mai mare decât femeile care sunt în premenopauză”, a adăugat Horowitz, care nu a fost implicată în noua cercetare. „Anumiți factori dietetici, consumul de alcool, genetica și sexul sunt toți asociați cu guta”.
Se știe de mult timp că alcoolul crește riscul de gută și poate declanșa atacuri recurente. Cercetătorii pentru noul studiu au explorat modul în care diferite băuturi alcoolice afectează riscul de gută în rândul bărbaților și femeilor.
Consumul de șampanie, vin alb, bere, cidru și băuturi spirtoase a fost asociat cu un risc mai mare de gută în rândul ambelor sexe, berea și cidrul prezentând cea mai puternică asociere, potrivit studiului.
Băuturile spirtoase au crescut riscul de gută mai mult pentru femei, în timp ce vinul roșu a adus un risc „modest mai mare” de gută pentru bărbați.
„Nu a fost găsită nicio asociere semnificativă pentru vinul îmbogățit pentru ambele sexe”, au scris cercetătorii.
Studiul a avut unele limitări, inclusiv faptul că participanții și-au raportat consumul de alcool între 2006 și 2010. Nu este clar cum și dacă obiceiurile lor de băut s-au schimbat în timp.
Horowitz spune că guta poate fi gestionată prin modificări ale stilului de viață, cum ar fi reducerea consumului de alcool, limitarea alimentelor asociate cu guta, inclusiv carnea roșie, organele de carne și unele fructe de mare, și consumul de mai multă apă.
În plus, există medicamente care ajută la prevenirea crizelor de gută.
„Dacă cineva crede că are gută sau că a mai avut erupții de gută, ar trebui să consulte medicul de familie sau un reumatolog și să primească ajutor cu guta pentru a preveni erupțiile viitoare și guta repetitivă”, a spus Horowitz. „Erupțiile pot provoca leziuni ale oaselor, așa că doriți cu adevărat să vă ocupați de acest lucru și să preveniți erupțiile.”
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…
Ce pensie primești dacă nu ai muncit o zi în viața ta. Indemnizația socială minimă…
Suedia și Norvegia, două dintre cele mai avansate țări digital, au surprins recent anunțând că…
Agențiile de sănătate avertizează, în legătură cu o posibilă pandemie: peste 1.000 de morți și…