Din cuprinsul articolului
Carbohidrații sunt cea mai importantă sursă de combustibil în dieta unui sportiv; cu toate acestea, există o concepție greșită des întâlnită, conform căreia toți carbohidrații sunt răi.
De fapt, există multe tipuri de carbohidrați sănătoși care ar trebui să fie incluși în alimentația zilnică a fiecăruia, potrivit Danei Ryan, PhD, MBA, M.A. – Director, Sport Performance and Education, Herbalife Nutrition.
Iată care sunt cele cinci motive pentru care aceste tipuri de carbohidrați sunt benefice și de ce nu ar trebui să te temi de ele sau să le eviți!
1. Carbohidrații alimentează creierul și mușchii
Carbohidrații sunt principala sursă de energie pentru creierul nostru și reprezintă cea mai rapidă modalitate prin care corpul nostru produce energie. Carbohidrații acționează pentru corpul nostru așa cum acționează carburantul pentru mașină – avem rezerve limitate de carbohidrați în corp și ținând cont că aceștia susțin antrenamentele sau activitățile sportive, este important să consumăm carbohidrați suficienți în timpul antrenamentului.
2. Carbohidrații previn degradarea mușchilor
Consumând carbohidrați pe parcursul zilei, proteinele sunt libere să își îndeplinească misiunea principală: să repare și să reconstruiască țesutul muscular. Dacă limităm consumul de carbohidrați, proteinele vor fi necesare ca sursă de energie și nu vor putea fi utilizate pentru dezvoltarea masei musculare. Deși sportivii consumă frecvent proteine doar după antrenamente, combinația de proteine și carbohidrați este de fapt cheia recuperării.
3. Carbohidrații ar trebui să constituie cea mai mare parte a dietei
Pentru sportivi, este necesară o dietă bogată în carbohidrați pentru a susține cerințele zilnice ale antrenamentelor și exercițiilor fizice. În timp ce nevoile vor varia în funcție de individ și de tipul de exerciții fizice sau de sportul practicat, carbohidrații vor reprezenta întotdeauna majoritatea caloriilor.
4. Carbohidrații înainte de un antrenament stimulează performanța
Alimentarea cu carbohidrați adecvați cu 1-2 ore înainte de antrenament ajută la menținerea unor niveluri optime de glucoză în sânge pentru masa noastră musculară.
5. Carbohidrații accelerează recuperarea
Consumul de carbohidrați după antrenamente ajută la refacerea rezervelor de energie care tocmai au fost utilizate în timpul exercițiilor fizice intense.
Masa musculară are nevoie de proteine și de carbohidrați pentru a se reface în mod corespunzător și pentru a deveni mai puternică.
Nutriția și un bun plan de fitness merg mână în mână. Fie că abia acum începi călătoria ta de fitness, fie că ești un sportiv obișnuit sau un sportiv de performanță, ai nevoie de o nutriție optimă care să te susțină în fiecare moment