Din cuprinsul articolului
Potrivit unui nou studiu, consuml unor alimente ultraprocesate poate provoca depresie, anxietate, cancer, probleme cardiace și diabet de tip 2. Care sunt riscurile la care ne expunem când consumăm aceste alimente și care dietă este cea mai bună pentru sănătate?
În general, cercetătorii au descoperit că alimentele ultraprocesate au fost de obicei asociate cu un risc crescut de 32 de rezultate negative asupra sănătății, potrivit dailymail.co.uk. Cercetătorii au descoperit că cei care au mâncat mai multe alimente confortabile au o șansă mai mare de a muri.
Autorii studiului au cerut chiar statelor membre ale Națiunilor Unite (ONU) să impună de urgență reguli privind publicitatea pentru mâncarea nedorită, similare cu cele pentru produsele din tutun.
Alimentele foarte procesate
Alimentele foarte procesate, cum ar fi produse de patiserie ambalate, chipsurile, băuturile carbogazoase, cerealele cu zahăr, mâncărurile gata și fast-food-ul, cum ar fi burgerii și pizza, sunt supuse mai multor procese industriale și conțin adesea coloranți artificiali, emulgatori, arome și alți aditivi.
De asemenea, aceste produse tind să fie bogate în zahăr, grăsimi și/sau sare, dar sărace în vitamine și fibre importante. De asemenea, consumul lor a crescut rapid în multe țări cu venituri mici și medii în ultimele decenii.
Dr. Melissa Lane, asociat de cercetare la Universitatea Deakin și autorul principal al studiului, a declarat: „În general, au fost găsite asocieri directe între expunerea la alimente foarte procesate și 32 de parametri de sănătate, inclusiv mortalitatea, cancerul și sănătatea mentală, respiratorie, cardiovasculară, gastrointestinală și metabolică”.
El a propus, de asemenea, să fie efectuate cercetări pentru a determina măsuri adecvate de sănătate publică care pot fi adoptate pentru a preveni consumul nesăbuit de astfel de alimente de către populația generală, precum și stabilirea unor standarde de sănătate pentru ingredientele acestora.
Iată câteva exemple de alimente ultraprocesate pe care ar trebui să le eliminați din dieta dvs.:
- Cereale pentru micul dejun cu zahăr
- Taitei instant
- Pizza congelata
- Popcorn la cuptorul cu microunde
- Chips-uri cu arome artificiale
- Cookie-uri
- Biscuiți
- Tablete de ciocolata
- Iaurt aromat
- Băuturi răcoritoare și sucuri de fructe cu zahăr
- Mezeluri preambalate
- Amestecuri de prăjitură și brownie gata făcute
- Glazura prefabricata
- Cafea cu arome
- Batoane pentru micul dejun cu adaos de zaharuri
- Frisca
- Vafe și clătite congelate
- Amestecuri de budincă instant
- Branza procesata
- Sosuri de salată îmbuteliate
- Amestecuri de prajituri la cutie
- Dulciuri cu aromă de fructe
- Energizante
- Mixuri de smoothie prefabricate
- Supe ambalate
- Piure de cartofi instant