Din cuprinsul articolului
Alimente scad greutatea, tensiunea arterială și colesterolul rău. Mulți oameni caută cele mai bune modalități de a pierde câteva kilograme în speranța unei stări de sănătate mai bune, conștientizând și faptul că greutatea suplimentară poate afecta tensiunea arterială și colesterolul.
Noile cercetări sugerează că ar putea fi la fel de simplu ca să te concentrezi mai mult pe anumite alimente „bune” și să le limitezi pe altele.
Un studiu recent, publicat în BMC Endocrine Disorders și realizat de o echipă de cercetători internaționali din cinci țări, a inclus 304 persoane cu obezitate în studiu, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.
Datele au fost colectate de la participanți timp de 13 luni și fiecare individ a avut măsurători corporale și greutate, măsurători ale tensiunii arteriale, o evaluare a dietei și teste de sânge.
Aceste 6 alimente scad greutatea, tensiunea arterială și colesterolul rău
Pentru evaluarea dietei, participanții au folosit un chestionar pentru a evalua „modele alimentare obișnuite” pe parcursul unui an. De acolo, un scor de prevenire a obezității dietetice (DOPS) „a fost calculat pe baza cercetărilor anterioare”.
Potrivit autorilor studiului, DOPS a fost dezvoltat inițial ca o metodă de evaluare a calității generale a dietei cuiva „în legătură cu prevenirea obezității”. DOPS oferă scoruri pozitive pentru „alimente sănătoase cu efecte de scădere în greutate”, în timp ce scorurile negative sunt legate de „alimente nesănătoase cu efecte de creștere a greutății”.
Alimentele mai sănătoase evidențiate în studiu au inclus:
- Fructe
- Legume
- Leguminoase
- Iaurt
- Nuci
- Pește
În plus, un raport bun de proteine vegetale-animale a fost considerat esențial. Cercetările anterioare au sugerat că un raport de 1:2 dintre plante și proteine animale (cu alte cuvinte, un tip de proteină vegetală pentru fiecare două tipuri de proteine animale din dieta cuiva) este ideal pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.
Alimente care predispun la creșterea în greutate
Cu toate acestea, următoarele au fost listate ca opțiuni alimentare nesănătoase:
- Carne roșie
- Carne procesată
- Grăsimi animale saturate
- Cereale rafinate
- Alimente ultraprocesate
- Băuturi dulci
- Bere și băuturi spirtoase
Potrivit cercetătorilor, un scor de prevenire a obezității dietetice (DOPS) mai mare indică o dietă care se aliniază mai strâns cu recomandările care susțin o greutate sănătoasă. La polul opus, un scor mai mic sugerează obiceiuri alimentare care pot predispune indivizii la creșterea în greutate.
În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că persoanele care au mâncat mai mult din opțiunile alimentare pentru prevenirea obezității aveau riscuri mai mici de obezitate și grăsime corporală excesivă. În plus, aceste rezultate s-au aliniat cu „un profil metabolic mai favorabil” în legătură cu scăderea tensiunii arteriale și a nivelurilor reduse de colesterol LDL.