Sari la conținut

Aceste 4 alimente ultraprocesate pot crește riscul de diabet mai mult decât altele

diabet
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Risc de diabet

Alimente ultraprocesate care cresc riscul de diabet. Recent, cercetătorii din Marea Britanie au identificat cele patru tipuri alimente ultraprocesate, considerate a fi cele mai susceptibile de a duce la diabet de tip 2.

Alimentele ultraprocesate cu cel mai mare risc sunt gustările sărate, produsele de origine animală precum carnea procesată, mâncărurile gata de consum și băuturile îndulcite cu zahăr sau un înlocuitor artificial, potrivit unui studiu publicat duminică în The Lancet Regional Health – Europe.

Cercetătorii au analizat consumul alimente ultraprocesate a aproape 312.000 de persoane din opt țări europene. Participanții au fost urmăriți timp de aproximativ 11 ani în medie – în acest timp, aproape 15.000 au dezvoltat diabet de tip 2.

Cele 4 alimente ultraprocesate care cresc riscul de diabet

Autorii studiului au legat fiecare creștere cu 10% a alimentelor ultraprocesate cu o creștere cu 17% a riscului de diabet.

„Acest studiu confirmă că nu toate alimentele clasificate ca fiind ultraprocesate sunt la fel în ceea ce privește riscurile pentru sănătate asociate cu acestea”, a declarat autorul principal Rachel Batterham, profesor de obezitate, diabet și endocrinologie la University College London.

Participanții ar putea reduce acest risc prin înlocuirea alimentelor neprocesate sau minim procesate, cum ar fi ouăle, laptele și fructele, sau alimentele procesate, cum ar fi conservele de pește, brânza, nucile sărate, pâinea artizanală și fructele și legumele conservate.

Cercetătorii au împărțit alimentele ultraprocesate în nouă grupuri:

  1. Pâine, biscuiți și cereale pentru micul dejun
  2. Sosuri, tartine și condimente
  3. Dulciuri și deserturi
  4. Gustări sărate
  5. Alternative pe bază de plante
  6. Produse pe bază de animale
  7. Mâncăruri mixte gata de mâncat/încălzite
  8. Băuturi artificiale și îndulcite cu zahăr
  9. Băuturi alcoolice

Printre persoanele care au consumat cele mai multe alimente ultraprocesate aceste alimente reprezentau aproape un sfert din dieta lor. Băuturile îndulcite au reprezentat aproape 40% din aportul lor de alimente ultraprocesate și 9% din dieta lor generală.

S-a demonstrat că cantități mari de zahăr din sânge dăunează celulelor, declanșând inflamația cronică, care a fost asociată cu boli de inimă, diabet, boli hepatice și cancer.

Alimentele cu o incidență mică a diabetului

Pe de altă parte, autorii noului studiu au descoperit că pâinea ultraprocesată, biscuiții și cerealele pentru micul dejun, dulciurile și deserturile, precum și alternativele pe bază de plante au fost asociate cu o incidență mai mică a diabetului.

„Pâinea și cerealele, de exemplu, sunt un element de bază în dietele multor oameni”, a spus Batterham. „Pe baza rezultatelor noastre, cred că ar trebui să le tratăm diferit față de gustări sărate sau băuturi dulci în ceea ce privește dieta.

Obezitatea și diabetul de tip 2 sunt crize de sănătate publică larg răspândite în întreaga lume, așa că alegerile dietetice sunt cele mai importante.

Un astfel de studiu nu poate determina relații cauzale,dar sugerează că reducerea consumului de alimente ultraprocesate și înlocuirea acestora cu alimente integrale neprocesate ar putea reduce riscul de diabet de tip 2. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismele și potențialele căi cauzale.

Gustările sărate, cerealele reci și deserturile pe bază de iaurt/lactate au fost asociate cu un risc mai scăzut de boli de inimă, iar pâinea ultraprocesată și cerealele reci au fost legate de un risc mai scăzut de accident vascular cerebral.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel