Din cuprinsul articolului
Știi ce se întâmplă cu corpul tău, când consumi în mod regulat fructe sau suc de rodie?
Inflamația cronică contribuie major la o varietate de tulburări severe, inclusiv boala Alzheimer, bolile de inimă, cancerul, diabetul de tip 2 și obezitatea. Rodiile conțin antioxidanți puternici numiți punicalagine, care ajută la eliminarea radicalilor liberi, protejează celulele de deteriorare și reduc inflamația. S-a demonstrat că are de 3 ori mai multă activitate antioxidantă decât ceaiul verde sau vinul.
Un studiu de 12 săptămâni care a implicat 50 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2, a arătat că consumul a 1,1 căni (250 ml) de suc de rodie zilnic a redus markerii inflamatorii proteina C reactivă (CRP) și interleukina-6 (IL-6) cu 32% și respectiv 30%.
Bolile de inimă reprezintă principala cauză de mortalitate pe glob. Acidul gras major din rodii, acidul punicic, poate ajuta la prevenirea numeroaselor etape ale procesului bolii cardiace. Un studiu din 2004, publicat în revista Clinical Nutrition, a luat 10 pacienți cu ateroscleroză și le-a măsurat arterele carotide, înainte și după un an de completare a dietei cu suc de rodie. Rezultatele au arătat că consumul de suc de rodie a redus placa care le înfunda arterele carotide cu peste 30%, după 1 an. „Efectele secundare” suplimentare au inclus scăderea oxidării LDL și a tensiunii arteriale.
Într-un studiu de patru săptămâni, luarea zilnică a 800 mg de ulei de semințe de rodie a redus considerabil trigliceridele și a scăzut raportul trigliceride-HDL la 51 de persoane cu niveluri ridicate de trigliceride. De asemenea, s-a dovedit că sucul de rodie inhibă particulele de colesterol LDL de la oxidare, care este unul dintre pașii majori pe drumul către bolile cardiovasculare, atât în studiile pe oameni, cât și pe animale.
De asemenea, s-a demonstrat că consumul regulat de rodii ajută la prevenirea bolii Alzheimer și la menținerea sănătății cognitive generale. Un alt studiu care a implicat 28 de adulți în vârstă care au probleme de memorie, a constatat că consumul a 8 uncii (237 ml) de suc de rodie pe zi a îmbunătățit markerii atât ai memoriei vizuale, cât și ai memoriei verbale. Într-un studiu, luarea a 2 grame de extract de rodie pe zi a protejat memoria pacienților după o intervenție chirurgicală pe inimă.
Rodiile conțin compuși, punicalagine și acid punicic, care ajută la combaterea microorganismelor periculoase. Mai multe studii au descoperit că rodiile luptă cu drojdia Candida albicans și diferite tipuri de bacterii.
S-a demonstrat că proprietățile antifungice și antibacteriene ale rodiei vă protejează gura de inflamații și infecții, inclusiv stomatita dentară, parodontoza și gingivita!
Există multe forme distincte de artrită, dar majoritatea includ inflamația articulațiilor. Compușii din plante de rodie au proprietăți antiinflamatorii, astfel încât pot ajuta în tratamentul artritei. Studiile de laborator au arătat că extractul de rodie poate inhiba enzimele care dăunează articulațiilor la pacienții cu osteoartrită.
Hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată) este una dintre cauzele principale ale accidentului vascular cerebral și infarctului. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu hipertensiune arterială care au consumat 5 uncii (150 ml) de suc de rodie zilnic timp de două săptămâni au avut o scădere substanțială a tensiunii arteriale. Alte cercetări au evidențiat rezultate comparabile, în special pentru tensiunea arterială sistolică (numărul mai mare într-o citire a tensiunii arteriale).
Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbați. Experimentele de laborator au demonstrat că extractul de rodie scade reproducerea celulelor canceroase și chiar declanșează apoptoza, sau moartea celulelor, în celulele canceroase.
Antigenul specific de prostată (PSA) este un marker al sângelui pentru cancerul de prostată. Este mai probabil ca cancerul de prostată să afecteze negativ bărbații ale căror niveluri de PSA se dublează într-un interval scurt de timp. Într-un studiu pe oameni, consumul a 8 uncii (237 ml) de suc de rodie în fiecare zi a prelungit timpul necesar pentru ca PSA să se dubleze de la 15 luni la 54 de luni – o creștere semnificativă. Un studiu de urmărire a găsit îmbunătățiri similare folosind un tip de extract de rodie numit POMx.
Unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei este cancerul de sân. S-a demonstrat că extractul de rodie oprește reproducerea celulelor canceroase de sân și chiar distruge unele dintre ele. Acest lucru se datorează flavonoidelor și antioxidanților găsiți în rodii, inclusiv punicalaginele, elagitanina și acidul elagic.
Antioxidanții din sucul de rodie pot crește nivelul endotelial de oxid nitric, care afectează disfuncția erectilă legată de ateroscleroză. Un studiu a constatat că consumul de suc de rodie poate ajuta la îmbunătățirea răspunsului erectil și a fluxului sanguin – deși sunt necesare studii mai mari și mai lungi.
Rodia conține nitrați dietetici, care sunt transformați în oxid nitric și ar putea crește eficiența exercițiului. Într-un studiu pe banda de alergare pe 19 sportivi, 1 gram de extract de rodie cu 30 de minute înainte de antrenament a crescut dramatic fluxul de sânge, amânând epuizarea și sporind performanța la exercițiu.
Un alt studiu din 2016 care a implicat nouă halterofili de elită, a constatat că consumul de suc de rodie cu 60 de minute înainte de antrenament a dus la o recuperare mai rapidă și la întârzierea durerii musculare.
Rodiile sunt pline de vitamina C și vitamina E, care acționează ca antioxidanți reducând riscul de infecție și boli. Consumul unui fruct de rodie oferă organismului aproximativ 28 mg sau 50% din aportul zilnic recomandat de vitamina C. S-a descoperit că consumul de rodie reduce durata și intensitatea simptomelor răcelii.
După cum puteți vedea, rodiile sunt pline de beneficii puternice pentru sănătate. Consumul de rodii în mod regulat va face minuni pentru sănătatea ta.
O cană de rodie oferă o cantitate substanțială din aportul zilnic necesar de minerale, inclusiv calciu, potasiu, fier, seleniu, mangan, cupru, zinc și fosfor. De asemenea, este o sursă excelentă de acid folic, vitamina B6, acid pantotenic, riboflavină, tiamină, vitamina K, vitamina E și vitamina C.
Dacă nu mănânci încă rodii, de ce să nu începi astăzi?
Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…