Din cuprinsul articolului
Diabetul este o afecțiune clasificată drept cronică de către Organizația Mondială a Sănătății și apare atunci când un pacient are un nivel ridicat de glucoză (zahăr) în sânge. Atunci când această afecțiune nu este controlată, ea poate provoca afecțiuni grave, menționate de organizația internațională: orbire, insuficiență renală, infarct miocardic, accident vascular cerebral și amputarea membrelor inferioare.
Afecțiunea este împărțită în două subtipuri și poate fi cauzată de factori genetici sau ereditari, dar este frecventă și la pacienții obezi sau supraponderali sau care au dus un stil de viață sedentar.
Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) explică faptul că organismul descompune majoritatea produselor pe care le consumă în zahăr, care este apoi eliberat în sânge pentru a fi folosit ca energie sau combustibil.
„Pancreasul produce un hormon numit insulină, care acționează ca o cheie care permite zahărului din sânge să intre în celulele organismului pentru a fi folosit ca energie. În cazul diabetului, organismul nu produce suficientă insulină sau nu o poate utiliza în mod corespunzător. Atunci când nu există suficientă insulină sau celulele nu mai răspund la insulină și rămâne prea mult zahăr în sânge.
Un pacient cu diabet ar trebui să elimine toate tipurile de zaharuri din dieta
Printre cele mai frecvente recomandări date acestor pacienți se numără aceea de a fi foarte atenți la ceea ce mănâncă zilnic. Un pacient cu diabet ar trebui să elimine toate tipurile de zaharuri din dieta sa, prin urmare, nu ar trebui să bea băuturi carbogazoase sau sucuri industrializate, înlocuindu-le cu apă.
Nu este recomandat nici consumul de sucuri naturale, deoarece atunci când fructele sunt procesate sau lichefiate, se elimină toate fibrele și rămâne doar zahărul, care, deși este de origine naturală în cantități mari, poate fi dăunător pentru sănătate, mai ales atunci când se adaugă zahăr industrial.
Cel mai bun mod de a consuma fructele este bine spălate, întregi și cu coajă, ori de câte ori este posibil.
De asemenea, nu se recomandă consumul de dulciuri, bomboane, produse de patiserie, biscuiți industriali și alte produse care sunt încărcate cu zahăr. Pacientul trebuie să acorde prioritate consumului de alimente în stare naturală.
Pe lângă faptul că trebuie să acorde atenție la ceea ce se mănâncă, un pacient cu diabet trebuie să facă exerciții fizice în funcție de condiția fizică și de vârstă. Activitatea fizică frecventă va reduce glicemia în mod natural, dar nu trebuie ignorate alte recomandări date de profesionistul care gestionează afecțiunea și nici nu trebuie eliminată medicația.
Tip de iaurt pe care o persoană cu diabet ar trebui să îl consume
Printre cele mai frecvente îndoieli care apar în rândul pacienților cu diabet se numără dacă pot sau nu pot ingera băutura lactată cunoscută sub numele de iaurt; răspunsul este da, dar vor trebui să știe să aleagă cel mai bun produs, motiv pentru care site-ul El Español, în secțiunea sa de sănătate și îngrijire personală, menționează ce trebuie avut în vedere.
„O opțiune bună este iaurtul natural, fără îndulcitori sau arome adăugate. Acest iaurt este de culoare albă și la citirea tabelului nutrițional se poate observa că conține zahăr, dar nu mai mult de 8 grame, asta deoarece laptele are un tip de zahăr natural cunoscut sub numele de lactoză, însă în tabelul produsului trebuie să fie clar că acest zahăr se referă la cel menționat mai sus.
„Iaurtul grecesc este o altă posibilitate foarte bună. Diferența față de iaurtul normal constă în procesul de producție, deoarece acesta este strecurat pentru a elimina zerul lichid și lactoza. Astfel, rezultă un produs mai gros și mai cremos”.