Medic: Acesta este singurul lucru care ajută la evitarea demenței după 40 de ani

Demența. 40 de ani este vârsta recomandată de specialiști pentru a începe prevenirea demenței și lupta împotriva acestei afecțiuni. Oamenii de știință susțin că, prin intervenții timpurii pentru îmbunătățirea sănătății creierului, oamenii ar putea să-și păstreze puterea, în ciuda înaintării în vârstă.

Ce trebuie făcut pentru evitarea demenței?

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Experții au spus care este singurul lucru care îi ajută pe oamenii a spus că somnul ajută la evitarea demenței. Oamenii de știință continuă să studieze importanța somnului pentru sănătate și se dovedește că este crucial pentru prevenirea multor boli.

Un studiu efectuat pe 172.000 de oameni a descoperit că somnul de calitate a adăugat o medie de cinci ani vieții bărbaților și doi ani vieții femeilor. În schimb, lipsa somnului a fost legată de riscurile de boli cardiovasculare, demență și diabet de tip 2.

În plus, lipsa odihnei poate afecta negativ nivelul hormonilor, în special poate reduce producția de hormon de creștere, care afectează regenerarea pielii și a mușchilor.

Somnul este important pentru creier, deoarece determină neuronii să reducă activitatea, ceea ce ajută sistemul nervos să se recupereze. Potrivit Clinicii Mayo, persoanele care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte au hipertensiune arterială și un risc cu 30% crescut de a dezvolta demență.

Somnul insuficient între 50 și 70 de ani

Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Somnul insuficient între 50 și 70 de ani poate crește riscul de a dezvolta demență cu 30%, independent de factorii sociali și de alți factori. În plus, lipsa somnului la vârsta mijlocie crește riscul de demență mai târziu în viață. În timpul somnului, organismul îndeplinește funcții importante: mușchii sunt restabiliți, hormonii sunt eliberați, în special testosteronul și hormonul de creștere. Odihna insuficientă perturbă aceste procese, ceea ce afectează starea pielii și reduce capacitatea de refacere a mușchilor.

Lipsa somnului afectează grav funcția cognitivă, promovează insensibilitatea la insulină și crește riscul de diabet de tip 2. În timpul somnului, creierul reduce activitatea conexiunilor neuronale, ceea ce este important pentru recuperarea sistemului nervos. Lipsa cronică de somn crește nivelul de proteină tau din creier, ceea ce poate duce la declin cognitiv și boala Alzheimer.

Se recomandă să dormiți aproximativ 7-8 ore pe noapte, deși nevoile de somn pot varia în funcție de individ. Pentru a judeca dacă dormi suficient, fii atent la felul în care te simți: dacă te trezești fără alarmă și te simți concentrat, acesta este un semn bun. Dacă vă simțiți obosit în mod constant în timpul zilei, poate fi necesar să creșteți cantitatea de somn pe care o obțineți.

De asemenea, medicul oferă câteva sfaturi pentru a îmbunătăți calitatea somnului:

  1. Mențineți un program regulat de somn, evitați stimulentele și asigurați activitate fizică în timpul zilei.
  2. Dimineața, încercați să vă expuneți la mai multă lumină, iar seara, reduceți efectul luminii albastre asupra sintezei melatoninei.
  3. Utilizați o pătură grea pentru un efect calmant, menținând în același timp greutatea normală, colesterolul, tensiunea arterială și nivelurile de zahăr din sânge pentru a promova sănătatea generală a creierului.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

5 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

6 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

6 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

7 ore ago

Citeste si: