Sari la conținut

Acesta este motivul pentru care mușcăturile de țânțari produc mâncărimi

Intepaturi tantari
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
mușcătura de țânțari

Acesta este motivul pentru care mușcăturile de țânțari produc mâncărimi! Țantarii sunt în continuare coșmarul verii pentru mulți români. Parcurile din București, de exemplu, sunt pline de copii care nu mai ies din casă fără spray-uri sau plasturi împotriva insectelor.

Tratamentele nu dau rezultat, în timp ce medicii avertizează că în acest sezon au apărut specii noi de țânțari, care pot provoca boli tropicale. Există multe motive pentru care unii oameni sunt mai predispuși la mușcături de țânțari decât alții.

Potrivit cercetătorilor, tipul tău de sânge sau compoziția pielii te pot face mai atractiv pentru insecte, în timp ce un studiu din 2022 a sugerat că acidul carboxilic, un compus produs de glandele sebacee din piele, este adevăratul magnet pentru țânțari.

 

De ce aceste mușcături inevitabile produc  mâncărimi?

ciupitura tânțari
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Când țânțarii ne ciupesc, injectează saliva în piele pentru a preveni coagularea sângelui, facilicându-le să sugă sângele. Substanțele chimice din saliva țânțarilor produc o reacție alergică la nivelul pielii, care provoacă mâncărime și inflamație. De obicei, acest lucru duce la apariția unei umflături roșii, care poate persista timp de câteva ore până la câteva zile.

Pielea ne mănâncă după ce suntem ciupiți de țânțari din cauza reacției alergice la saliva lor, care declanșează iritarea și mâncărimea pielii. Unele persoane pot dezvolta și umflături mai mari și mai dureroase sau chiar reacții mai severe la înțepăturile de țânțar. Este important să evităm scărpinarea zonelor afectate pentru a preveni iritarea și posibile infecții. Pe lângă aplicarea unguentelor sau a altor tratamente locale pentru calmarea mâncărimei, putem utiliza loțiuni sau spray-uri repelente de țânțari pentru a preveni înțepăturile.

Doar femelele tânțarilor se hrănesc cu sângele gazdelor pentru a-și putea matura ouăle. Masculii se hrănesc cu nectar și alte substanțe din plante. Deci, tânțarii masculi nu sug sânge.

Sistemul imunitar uman răspunde la invaziile străine, cum ar fi saliva țânțarilor, prin crearea de histamine, care provoacă umflarea vaselor de sânge din jurul mușcăturii țânțarilor și formarea unui coș pe piele.

Aceasta nu este alta decât umflătura denumită atât de des „mușcătura de țânțar”.

Toată această umflare perturbă adesea nervii din apropiere, care apoi reacționează provocând mâncărimea pielii.

Cu toate acestea, nu ar trebui să vă scărpinați prea tare. Acest lucru se datorează faptului că nu va face decât să agraveze mâncărimea și inflamația, iar ruperea pielii prin zgâriere vă poate face susceptibil la infecții bacteriene.

Cea mai bună modalitate de a calma iritația este să aplicați o cremă cu hidrocortizon sau un cub de gheață.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel