Din cuprinsul articolului
Dacă rezultatele analizelor spun că valoarea colesterolului total este peste 200-240 mg/dl, trebuie să știi că pot exista mai mulți factori care au influențat apariția dezechilibrului: fumatul, consumul excesiv de alcool, consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi saturate, cauze genetice, vârsta, obezitatea și sedentarismul și alte afecțiuni medicale.
Totuși, potrivit medicilor, nu doar factorii de mai sus pot influența negativ creșterea colesterolului. Consumul unui fruct de vară delicios și suculent poate fi dăunător persoanelor care suferă de colesterol ridicat. Nutriționistul Marina Shestakova spune că acești pacienți ar trebui să fie atenți la pepene verde.
Medicul a explicat că printre fructele pădurii – coacăze negre, agrișe, zmeură, măceșe, utile mai ales datorită conținutului ridicat de antioxidanți, vitamine, minerale și fibre, dar pepenele verde poate dăuna sănătății, mai ales pentru persoanele cu niveluri ridicate a lipidelor din sânge.
Fructul care este cel mai dăunător pentru colesterolul ridicat
Dr. Shestakova spune că pepenele verde nu conține multe substanțe utile, în principal apă și zahăr. Dar cantitatea de glucoză și fructoză predomină în ea – 100 de grame de produs conține 10 grame de glucoză. Medicul avertizează că trebuie să fii atent cu acest fruct și să nu-l consumi în exces.
„Dacă nu putem mânca mai mult de 150-200 de grame de coacăze roșii sau negre și agrișe, acest lucru nu se aplică pepenelui verde”, continuă dr. Marina Shestakova.
„În cantități mari, acest fruct este periculos pentru persoanele supraponderale, diabet, rezistență la insulină și hepatoză hepatică grasă – de obicei starea lor se agravează din cauza excesului de zaharuri, făină, glucoză și fructoză din alimentație”, mai spune medicul.
„Recomand să nu consumați mai mult de 100-150 de grame de pepene verde ca desert răcoritor, dar nu mai mult, mai ales dacă aveți probleme și tulburări metabolice”, adaugă expertul.
Fructele dulci, inclusiv pepenele verde, provoacă o creștere a numărului de trigliceride – molecule neutre de grăsime, ceea ce duce la formarea colesterolului rău. Excesul de fructoză crește acidul uric.
Poate provoca rezistență la insulină și crește riscul de boli cardiovasculare. Consumul de fructe dulci nu suprimă activitatea zonelor creierului care reglează apetitul și, ca urmare, dorința de a consuma alimente nu scade. Deci, consumul de fructe nu va reduce dorința de mâncare, dimpotrivă, o va provoca și mai mult.
Fructoza este absorbită mai rău dacă produsul conține mai mult decât glucoză. Acest lucru este valabil și pentru pepene verde. Din această cauză, poate exista umflare și formare crescută de gaze, explică și expertul.