Sari la conținut

Acesta este cel mai frecvent simptom al colonului iritabil

alimente care irita intestinul
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Ciocolata irita intestinul

Sănătatea sistemului digestiv este una dintre cele mai importante în încercarea organismului de a fi sănătos. Pentru experții în sănătate, acest sistem absoarbe nutrienții necesari, în timp ce descompune și expulzează ceea ce nu mai este necesar în organism.

Potrivit datelor împărtășite de revista Farmanatur, prevalența unei bune funcții digestive este de așa natură încât Ziua Mondială a Sănătății Digestive este comemorată în fiecare 29 mai.

În acest context, există mai multe afecțiuni digestive, iar una dintre ele este sindromul colonului iritabil.

Sindromul de intestin iritabil

Pe baza considerațiilor împărtășite de site-ul Medline Plus al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, sindromul intestinului iritabil afectează intestinul gros. Într-adevăr, „poate provoca crampe abdominale, balonare și modificări ale obiceiurilor intestinale. Unele persoane cu această tulburare au constipație, altele au diaree. Unii trec de la constipație la diaree”, explică aceștia.

Experții subliniază, de asemenea, că este o complicație digestivă frecventă. Cu toate acestea, femeile tind să sufere de ea de două ori mai des decât bărbații și este mai persistentă la persoanele cu vârsta sub 45 de ani.

„Cauza exactă a sindromului nu este cunoscută și nici nu există un test specific pentru a-l diagnostica”, adaugă medicii americani.

Cum să îl detectați?

Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale, din cadrul Departamentului de Sănătate și Servicii Umane al SUA, consideră că cel mai frecvent simptom prin care îți poți da seama dacă ai intestin iritabil este durerea abdominală, alături de scaunele și schimbările bruște.

În acest sens, în cazul în care o persoană se confruntă în permanență cu apariția semnului menționat în burtă, cel mai bine este să consulte specialiștii în sănătate. Medicii pot trata sindromul de intestin iritabil prin recomandarea de schimbări în alimentație și stil de viață, medicamente, probiotice și terapii de sănătate mintală”, spun experții.

În aceeași ordine de idei, Clinica Mayo, o organizație non-profit dedicată practicii clinice, cercetării și educației, adaugă că alte simptome care pot avea legătură cu această complicație sunt mișcările intestinale incomplete și creșterea cantității de gaze sau mucus în scaun.

În plus, persoana trebuie să se prezinte imediat la spital în cazul în care boala intestinului iritabil provoacă: pierdere în greutate, sângerare rectală, anemie prin deficit de fier, vărsături fără motiv, diaree noaptea și, în fine, dureri care nu dispar după o evacuare intestinală sau eliminarea gazelor.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel