Din cuprinsul articolului
Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge se rupe sau devine blocat de un cheag de sânge, întrerupând astfel fluxul sanguin și oxigenul către creier.
Deoarece creierul are nevoie de oxigen și un accident vascular cerebral perturbă acest proces, „celulele creierului încep să moară în câteva minute”.
American Stroke Association (ASA), o divizie a American Heart Association (AHA), sugerează că până la 80% dintre accidentele vasculare cerebrale au potențialul de a fi prevenite . ASA vine cu un plan de acțiune proaspăt actualizat pentru a aduce această posibilitate plină de speranță mai aproape de realitate.
Cele 8 obiceiuri care reduc riscul cardiovascular și probabilitatea unui AVC
În 2010, AHA a lansat pentru prima dată Life’s Essential 8, o modalitate bazată pe dovezi de a modifica riscul cardiovascular. Această campanie sa centrat pe opt recomandări care au fost stabilite ferm pentru a reduce probabilitatea de accident vascular cerebral:
- Mănâncă mai bine
- Fii mai activ
- Renunță la fumat
- Obține un somn sănătos
- Gestionează-ți greutatea
- Controlează-ți colesterolul
- Gestionează-ți zahărul din sânge
- Gestionează-ți tensiunea arterială
Noul ghid pentru prevenirea primară a accidentului vascular cerebral
Cheryl D. Bushnell, profesor și vicepreședinte de cercetare în departamentul de neurologie de la Școala de Medicină a Universității Wake Forest, a condus recent grupul de redactare a ghidurilor AHA în redactarea „Liniei directoare 2024 pentru prevenirea primară a accidentului vascular cerebral”.
Acest document înlocuiește versiunea din 2014 ca resursă pentru medici „în implementarea unei varietăți de strategii de prevenire pentru persoanele fără antecedente de accident vascular cerebral”, explică un comunicat de presă din 21 octombrie.
„Acest ghid este important pentru că au fost făcute noi descoperiri de la ultima actualizare de acum 10 ani. Înțelegerea persoanelor care prezintă un risc crescut de un prim accident vascular cerebral și oferirea de sprijin pentru a menține sănătatea inimii și a creierului poate ajuta la prevenirea unui prim accident vascular cerebral.
Cea mai eficientă modalitate de a reduce apariția unui accident vascular cerebral și a decesului asociat este de a preveni primul accident vascular cerebral, denumit prevenire primară”, a spus dr. Bushnell în comunicat.
Acesta este „cel mai eficient mod” de a preveni decesul prin accident vascular cerebral
Noile linii directoare din 2024 continuă să promoveze aceste măsuri susținute de știință și adaugă un nou accent pe importanța screening-ului pentru riscul de accident vascular cerebral.
„Noul ghid de prevenire primară a accidentelor vasculare cerebrale de la ASA îndeamnă profesioniștii din domeniul sănătății să verifice oamenii pentru factorii de risc de accident vascular cerebral, inclusiv hipertensiune arterială, colesterol crescut, zahăr din sânge crescut și obezitate”, spune AHA.
Documentul include, de asemenea, câteva recomandări noi care ar putea afecta în special femeile.
„Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să descopere afecțiunile care pot crește riscul unei femei de accident vascular cerebral, inclusiv utilizarea de contraceptive orale, hipertensiune arterială în timpul sarcinii, alte complicații ale sarcinii, cum ar fi nașterea prematură, endometrioza, insuficiența ovariană prematură și menopauza cu debut precoce”, precizează ghidul.
Ei observă că persoanele care iau estrogen ca parte a îngrijirii lor de afirmare a sexului pot prezenta, de asemenea, un risc crescut de accident vascular cerebral.
Calculatorul PREVENT
Noile linii directoare susțin, de asemenea, utilizarea instrumentelor de predicție care pot ajuta la estimarea riscului de boală cardiovasculară aterosclerotică și lasă timp pentru intervenție.
„Asociația a dezvoltat recent un nou calculator de risc de predicție a riscului de evenimente cardiovasculare (PREVENT) ca instrument de screening care poate ajuta la informarea deciziilor de tratament preventiv.
Calculatorul PREVENT poate estima riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă pe 10 și 30 de ani la persoanele care încep de la vârsta de 30 de ani, cu un deceniu mai devreme decât Ecuațiile de cohortă în comun, un alt calculator de risc cardiovascular”, scrie AHA.