Din cuprinsul articolului
Colesterolul este o substanță grasă care se acumulează în sânge. Cantități prea mari din acesta înfundă vasele de sânge. Acest lucru poate duce la boli potențial fatale – atac de cord și accident vascular cerebral.
Există două tipuri de colesterol în sânge, „bun” și „rău”. A avea colesterol „bun”, cunoscut sub numele de lipoproteine cu densitate mare, scade șansa de complicații. În timp ce colesterolul „rău”, sau lipoproteinele cu densitate scăzută, crește riscul acestora.
Cel mai bun fruct pentru colesterol ridicat
„Strugurii scad nivelul de lipoproteine cu densitate scăzută datorită cantității de fibre pe care o conțin. Fibra solubilă din compoziția sa poate încetini sau chiar reduce absorbția anumitor substanțe nutritive din sânge, cum ar fi colesterolul.
Un nou studiu a dezvăluit beneficiile strugurilor roșii. „Persoanele cu colesterol ridicat care au mâncat trei căni de struguri roșii pe zi timp de opt săptămâni s-au dovedit a avea niveluri mai scăzute de colesterol total, precum și de lipoproteine cu densitate scăzută”, spune medicul rus Dr. Tatyana Zakharova.
Expertul explică că capacitatea totală antioxidantă a crescut semnificativ atât la grupurile care consumă struguri roșii, cât și la cele care consumă struguri albi.
Cu toate acestea, consumul de struguri roșii pare să aibă un efect antioxidant și de scădere a lipidelor mai puternic decât strugurii albi la adulții hiperlipidemici.
În plus, este important de subliniat că Grupul Sanitas din Spania a citat că un studiu al Universității din Leicester, Regatul Unit, prezentat în 2012, a găsit dovezi că resveratrolul (care este prezent în struguri și este un antioxidant) poate ajuta prevenirea cancerului.
„Mai exact, cercetătorii au stabilit că în modelele de laborator o cantitate zilnică din acest compus echivalentă cu două pahare de vin poate înjumătăți rata tumorilor intestinale”.
Informații nutriționale la 100 de grame de struguri
- Energie: 83 kcal
- Carbohidrați: 18,6 g
- Proteine: 0,3 g
- Grăsimi: 0,5 g
- Fibre: 0,9 g
- Vitamina B1: 0,03 mg
- Vitamina B2: 0,02 mg
- Vitamina B3: 0,2 mg
- Vitamina B6: 0,09 mg
- Vitamina C: 1 mg
- Vitamina B9: 2 mcg
- Fosfor: 23 mg
- Potasiu: 220 mg
- Calciu: 10 mg
- Magneziu: 8 mg
- Fier: 0,3 mg
- Vitamina A: 15 mcg