Din cuprinsul articolului
Consumul de alcool poate avea efecte negative asupra sănătății, în special în cantități mari. Cu toate acestea, unele alimente pot ajuta la atenuarea acestor efecte și facilitează restaurarea organismului. Ce produs poate atenua starea după alcool dimineața, explică publicația The Health Site și subliniază că acestea nu sunt murături sau alte alimente acide.
Ce produs poate ameliora mahmureala?
Cert este că ouăle, potrivit medicilor specialiști, sunt o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate necesare pentru restaurarea și regenerarea celulelor. După consumul de alcool, organismul are nevoie de nutrienți pentru a se recupera, iar proteina ajută la repararea țesutului deteriorat și menține echilibrul corect al aminoacizilor.
Cisteina, rol crucial în detoxifierea ficatului
Al doilea motiv este că acestea conțin cisteină. Ouăle sunt bogate în cisteină, un aminoacid care joacă un rol crucial în detoxifierea ficatului. Cisteina ajută la descompunerea acetaldehidei, un produs secundar toxic al metabolismului alcoolului care poate contribui la simptomele mahmurelii. Prin facilitarea eliminării acestei substanțe, ouăle pot ajuta la reducerea efectelor negative ale alcoolului.
Ouăle conțin mai multe vitamine și minerale importante, cum ar fi:
- Vitamina B12 – este necesara pentru producerea de celule rosii din sange si buna functionare a sistemului nervos.
- Acidul folic – ajută la formarea de celule noi și este important pentru sănătatea generală.
- Potasiul – ajută la reglarea echilibrului fluidelor din organism, care este critic după consumul de alcool, deoarece tinde să se deshidrateze.
Proteine și grăsimilor sănătoase
Valoarea nutritivă a ouălor este similară cu cea a puiului. Oul, care conține următoarele substanțe sunt esențiale pentru oameni:
- Niacina – necesară pentru nutriția creierului și formarea hormonilor sexuali;
- Vitamina K – oferă coagulare a sângelui;
- Colină – promovează metabolismul grăsimilor, îmbunătățește memoria;
- Lecithin – necesar pentru nutriția țesutului nervos și cerebral;
- Lisozyme – are o acțiune antibacteriană și antivirală;
- Vitaminele A, E, D, K, B1, B2, B6, B12, retinol, calciu și fier, biotină și acid folic.
Corpul nostru absoarbe mai bine ouăle care au fost tgătite termic. Albușul de ou fiert este absorbit în proporție 97-98% de organism. Proteina brută este mai dificil de digerat, dar este mai eficientă în reducerea acidității sucului gastric.
După ce au testat dietele a sute de mii de oameni, potrivit oamenilor de știință, consumul zilnic de ouă nu este legat de colesterol sau de probleme cu bolile de inimă. Așadar, consumul de ouă reduce riscul de boli cardiovasculare. Iar mitul creșterii colesterolului în corpul uman atunci când mănâncă mai mult de 1 ou pe zi va rămâne un mit.
Gălbenușul de ou este una dintre cele mai concentrate surse naturale de colină, un nutrient important care joacă un rol crucial în funcția creierului. Colina ajută la îmbunătățirea memoriei, a concentrării și a stării de spirit. Ouăle conțin luteină și antioxidanți care protejează ochii de radiațiile ultraviolete dăunătoare. Aceste substanțe pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta degenerescența maculară legată de vârstă și cataractă.
Ouăle sunt bogate în vitamina D, care este esențială pentru absorbția calciului și menținerea sănătății oaselor. Nu ridică nivelul zahărului din sânge și pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru persoanele cu diabet zaharat. Biotina conținută în ouă este importantă pentru un păr sănătos și a pielii uscate.
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, care este esențială pentru construirea și repararea țesuturilor și menținerea masei musculare sănătoase. Un ou mare conţine aproximativ 6 grame de proteine.