Acest virus creşte de o sută de ori riscul de cancer la ficat. Primele simptome ale infecției

Cancer ficat cauze. Virusul hepatitic B creşte de o sută de ori riscul de cancer hepatic, ocupând locul al doilea în rândul factorilor de risc pentru cancer, după tutun, potrivit GlaxoSmithKline (GSK).

La nivel mondial se înregistrează peste 1,4 milioane de cazuri de hepatită acută A şi peste 240 milioane de persoane infectate cronic cu virusul hepatitic B (VHB).

Extrem de mulți romîni, infectați

În România, peste un milion de persoane sunt infectate cu VHB, ţara noastră ocupând locul 2 în Europa şi având statut de ţară cu endemicitate ridicată pentru infecţia VHB.

„Virusurile hepatitice reprezintă în întreaga lume o problemă reală de sănătate publică şi, din acest motiv, există o preocupare pentru prevenirea infecţiei şi depistarea precoce a pacienţilor infectaţi. Populaţia trebuie să ştie că există soluţii pentru ca o astfel de infecţie să nu se transforme într-o dramă, iar una dintre cele mai importante măsuri este vaccinarea. Încă din prima zi de viaţă, nou-născutul este vaccinat împotriva hepatitei B în cadrul Programului Naţional de Vaccinare. Din păcate însă observăm, în ultimii ani, un trend îngrijorător al mamelor care refuză să îşi vaccineze copiii împotriva Hepatitei B, boală care dacă este dobândită în copilărie conduce rapid la ciroză hepatică şi deces”, a spus conf. dr. Victoria Aramă, din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Prof Dr Matei Balş’ din Bucureşti.

Numai în 2011, în România au fost raportate câte două cazuri de hepatită B la 100.000 de locuitori şi 11,6 cazuri de hepatită A la 100.000 de locuitori.

În 2012, majoritatea cazurilor de hepatită B intrate în sistemul naţional de supraveghere au fost consemnate în rândul tinerilor cu vârste între 25 şi 34 de ani.

Anual, în întreaga lume se estimează că sunt peste 600.000 de decese din cauza complicaţiilor infecţiei cronice cu virus hepatitic B (ciroza hepatică şi carcinomul hepatocelular).

Hepatita acută cu virus A este contractată pe cale digestivă, prin intermediul mâinilor murdare, apei sau alimentelor contaminate şi evoluează de obicei către vindecare, neexistând riscul evoluţiei către hepatita cronică sau ciroza hepatică.

Hepatita acută B apare ca urmare a infectării cu virusul hepatitic B

Virusul poate fi transmis pe mai multe căi: de la mamă la copil în timpul naşterii, prin contact sexual, prin folosirea în comun a acelor de seringi de către utilizatorii de droguri intravenoase, tatuaje şi foarte rar prin transfuzii.

Alianţa Mondială pentru Hepatită atrage atenţia asupra faptului că, printre cauzele principale ale contractării virusului hepatitic se numără şi călătoriile în zone ale lumii cu incidenţă mare a hepatitei A sau B.

Cele mai frecvente simptome ale hepatitei acute sunt icterul, urina închisă la culoare, scaunele decolorate, greaţă, vărsături şi durerile abdominale.

În 10-20% din cazuri, infecţia acută cu VHB poate evolua către infecţie cronică, care poate conduce în timp la ciroză hepatică sau chiar cancer hepatic.

La nivel mondial, peste 240 de milioane de persoane suferă, în prezent, de infecţie cronică.

În România se estimează o rată ridicată a mortalităţii cauzate de ciroza hepatică (peste 20/100.000 de femei şi peste 40/100.000 de bărbaţi).

Recent Posts

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

15 secunde ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

30 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

o oră ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

2 ore ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

3 ore ago

Citeste si: