Din cuprinsul articolului
Într-un studiu recent publicat în revista Nature, cercetătorii de la IRB Barcelona au identificat un tip de acid gras alimentar care promovează extinderea tumorii.
Studiul detaliază mecanismul prin care acidul palmitic alimentar, care se găsește în mod obișnuit în uleiul de palmier, poate crește metastazele în cancerul oral și cancerul de piele melanom.
Potrivit cercetătorilor, celulele tumorale care sunt expuse temporar la o dietă bogată în acid palmitic pot dezvolta un profil mai agresiv, care poate rămâne ca „memorie” în interiorul celulei tumorale.
Această modificare face ca celulele canceroase să conserve o capacitate metastatică mai mare, chiar și la câteva luni după ce au fost expuse la acidul gras. Acest efect nu a fost observat în prezența acidului oleic (abundent în uleiul de măsline) sau a acidului linoleic (omega-6).
De când au descoperit cum acidul palmitic modifică genomul cancerului pentru a-l face mai agresiv, cercetătorii au început să dezvolte terapii pentru a întrerupe acest proces.
Metastaza, care este un termen medical folosit pentru a se referi la răspândirea unei tumori primare în alte părți ale corpului, este responsabilă de nouăzeci la sută din decesele cauzate de cancer din lume.
În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că adăugarea acidului palmitic în dieta șoarecilor nu numai că a contribuit la metastaze, dar a avut și efecte de lungă durată asupra genomului.
Celulele canceroase care au fost expuse la acid palmitic chiar și pentru o perioadă scurtă de timp au rămas foarte metastatice mult timp după ce acidul gras a fost eliminat din dietă.
Pentru ca o celulă tumorală să metastazeze, mai întâi trebuie să se desprindă de tumora de origine, să intre în fluxul sanguin sau în sistemul limfatic, să ajungă la alt organ și să supraviețuiască și să crească acolo.
În acest studiu, autorii au descoperit că o dietă bogată în acid palmitic a permis celulelor tumorale să formeze o rețea neuronală în jurul tumorii. Aceasta produce un mediu regenerativ pentru tumoră, pe care celulele îl folosesc în avantajul lor pentru a crește și a se răspândi.
Unul dintre elementele cheie în formarea rețelei neuronale care promovează metastazele sunt așa-numitele celule Schwann, care înconjoară și protejează neuronii. Studiul publicat în revista Nature demonstrează că diverse abordări de blocare a celulelor Schwann inhibă dezvoltarea acestei rețele neuronale, prevenind astfel metastazele.
„Această descoperire deschide calea cercetării și dezvoltării unor terapii care blochează în mod specific metastaza cancerului, un proces care este aproape întotdeauna cauza decesului prin cancer”, conchide dr. Gloria Pascual, cercetător asociat în laboratorul de celule stem și cancer de la IRB Barcelona și co-primul autor al lucrării împreună cu dr. Diana Domínguez.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…