„Atât peștele oceanic (macrou, cod, hering, somon, ton, sardine etc.), cât și cel de apă dulce (păstrăv, știucă, șalău, crap etc) conțin din belșug vestiții acizi grași omega 3. Lor li se datorează efectul cardioprotector al peștelui. Aceștia mențin elasticitatea vaselor sangvine și previn depunerile de grăsimi pe pereți acestora (ateroscleroza)”, arată nutriționistul Lygia Alexandrescu, președinte al Societății Române de Educație Nutrițională.
În cazul celor care țin la siluetă, ofertele din galantare sunt ușor de triat. „Peștele poate fi consumat cu încredere în curele de slăbire, fiind chiar indicat ca unică sursă de proteine. Astfel, heringul ne oferă 167 calorii/100 g, macroul – 183, tonul – 160. Dacă vreți chiar mai puține calorii, alegeți peștele de apă dulce, mai slab decât cel oceanic. Dacă 100 g păstrăv conțin 85 de calorii, aceeași cantitate de crap are doar 83 de calorii”, prezintă specialistul cifrele.
Bun pentru imunitate și scăderea colesterolului
Tot acizii omega 3 sunt capabili să țină la distanță o multitudine de boli. Printre altele, reduc colesterolul, întăresc imunitatea, ajută glanda tiroidă să funcționeze normal, scad tensiunea arterială, protejează pielea împotriva îmbătrânirii precoce și diminuează riscul instalării depresiei. Un studiu publicat la începutul lunii mai în Jurnalul Britanic de Nutriție merge chiar mai departe afirmând că uleiul de pește reprezintă antidotul împotriva efectelor nocive ale mâncării procesate.
Ipoteza cercetătorilor britanici este susținută și de nutriționistul Lygia Alexandrescu. „Creierul, un organ vital al organismului uman, are nevoie pentru funcționare de acizi grași esențiali. În plus, s-a demonstrat că grasimile din pește protejează sistemul nervos, reducând riscul de Alzheimer”, arată specialistul.
Toate aceste beneficii însă pot fi anulate de modul de preparare. „A mânca pește prăjit în ulei, asortat cu maioneză și cartofi prăjiți, nu înseamnă că ai beneficiat de o masă sănătoasă”, atrage atenția nutriționistul. Cel mai sănătos mod de a consuma carnea de pește este fiert, preparat la abur, la grătar sau la cuptor (cu diverse condimente: rozmarin, cimbru, fenicul, usturoi). „Un pește gătit perfect pentru a-și păstra toate beneficiile nutritive este peștele care se rupe ușor cu furculița și are o culoare oarecum opacă pe margini și puțin translucidă pe mijloc”, adaugă expertul.
Evitați conservele sau peștele afumat
Peștele poate fi pus pe aceeași farfurie cu o garnitură de legume, orez integral sau, în mod traditional, cu mămăliguță. Singurele precauții se referă la cel recongelat sau afumat. „Peștele nu se recongelează și este de evitat consumul de pește afumat, mai greu de digerat din cauza fumului, care pe deasupra mai conține sare, motiv pentru care este indicat doar ocazional, de poftă. Și conservele din pește conțin prea multa sare, aditivi, conservanți. Cea mai sigură variantă rămâne pestele proaspăt, cu mențiune de a-l consuma în maximum 24 de ore”, este recomandarea nutriționistului.